Община Русе подпомага финансово кандидатите за саниране

4
Сформиран е и екип от общински служители, които участват в събранията на собствениците, разясняват условията на програмата и попълването на документите
Сформиран е и екип от общински служители, които участват в събранията на собствениците, разясняват условията на програмата и попълването на документите Снимка: Dunavmost / Архив

Сформиран е и екип от общински служители, които участват в събранията на собствениците, разясняват условията на програмата и попълването на документите

Община Русе ще подпомогне Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които ще кандидатстват за безвъзмездно саниране, като осигури средства за изготвянето на технически паспорти, енергийно обследване и архитектурно заснемане.

Това се прави за първи път в Русе, а инициативата е на кмета Пенчо Милков, съобщиха от общинския пресцентър. Предложението на кмета бе одобрено с мнозинство на заседание на общинските съветници.

"Община Русе е една от малкото, които създаде възможност да подкрепи гражданите, така че те да могат да спазят крайния срок за кандидатстване 31 май 2023 година", отбеляза кметът. Той допълни, че освен финансова помощ, е сформиран и екип от общински служители, които участват на място в събранията на собствениците, разясняват условията на програмата и попълването на документите.

С решение на общинските съветници се даде съгласие Общината да осигури заем до 1 млн. лева на Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), и участниците в тях да изготвят технически паспорти и архитектурни заснемания, както и да проведат обследвания за енергийна ефективност, придружени от валиден сертификат за енергийни характеристики на сграда в експлоатация.

При одобрено проектно предложение предоставените средства ще се възстановяват от полученото финансиране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап I"(Процедурата) по Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България.

В случай, че кандидатстващата сграда не бъде одобрена за финансиране по горепосочената процедура, получените средства следва да бъдат върнати на Община Русе в срок до 12 месеца от влизане в сила на решението за отказ от финансиране по процедурата.

За финансирането ще бъдат одобрени сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради, отговарящи на следните условия:

- собствениците на > 95% от идеални части от общите части на етажна собственост членуват в Сдружение на собствениците на многофамилни жилищни сгради и са подкрепили изпълнението на проекта при гласуването на общото събрание

- сдружението на собствениците кандидатства по Процедурата с цяла сграда, а не с отделна блок-секция или група от блок-секции.

- 100 % от собствениците в етажната собственост са подписали Декларации за готовност за осигуряване на достъп до самостоятелните им обекти.

- сдружението на собствениците на многофамилни жилищни сгради предоставя в Община Русе оферта или сключен договор с лицензирано дружество за извършване на дейностите посочени в т. 1 на настоящото решение.

Предоставянето на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на мерки за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е първият етап от изпълнението на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд". Предвижда се интензитетът на безвъзмездната финансова помощ да е 100% от допустимите разходи и набирането на проектни предложения да приключи до 31.05.2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Red
    Искрено ви съветвам да платите на хора ,които си разбират от работата и работят с качествени материали! По програмите за саниране ви гарантирам, че няма майстори, които да работят! Живея в цялостно саниран блок в Чародейка! Пълна подигравка е всичко!
  • 6
    4
    Виктор
    Внимавайте "професионалистът" Цветелин Цонев да не ви прецака събранията.
  • 7
    3
    реалист
    Това е най-главното условие по Програмата за саниране, а не, че Общината много обича гражданите си....Без предизборни популистки писанки...
  • 1
    2
    Архитекта
    Санирането е добро дело, но не е безплатно. Ако за някого е безплатно, някой друг го плаща. За това се наемат специалисти за такива неща.
  • 8
    1
    Sy
    После този заем за паспорти,обследване и енергийна ефективност върви и търси пари от хората. Едни в чужбина, други на друг адрес, трети нямат пари ... Безплатен обяд няма.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари