25 жилищни сгради в Русе попадат в резервния списък за саниране

4
Зам.-кметът Енчо Енчев участва в заседание на НСОРБ, в което бе предложено да се осигури финансиране
Зам.-кметът Енчо Енчев участва в заседание на НСОРБ, в което бе предложено да се осигури финансиране Снимка: Dunavmost

Зам.-кметът Енчо Енчев участва в заседание на НСОРБ, в което бе предложено да се осигури финансиране

Възникналото напрежение в национален мащаб, свързано с обявеното класиране на проекти за енергийно обновяване на сгради в редица общини в страната, бе тема на провелото се съвместно заседание на три постоянни комисии към Народното събрание. Това са комисиите по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, по енергетика и за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. В срещата взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), сред които и заместник-кметът на община Русе Енчо Енчев, на Омбудсмана на Р България и на Камарата на енергийните одитори.

Стана ясно, че до момента само в комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление са постъпили над 60 жалби, а в МРРБ своите възражения са подали 102 общини. Броят на жалбите към националния омбудсман е лавинообразен, по думите на проф. Диана Ковачева. По време на обсъжданията представителите на НСОРБ обърнаха внимание, че при оценяване на проектите се пораждат съмнения относно подадени данни от енергийното обследване в редица общини.

Народните представители – членове на трите комисии, взеха решение присъстващите членове на НСОРБ да формират своя обща позиция, като трима представители от Сдружението трябва да я представят. След кратко съвещание бяха избрани членовете на УС на НСОРБ и кметове на градовете Троян, Димитровград и Стара Загора – Донка Михайлова, Иво Димов и Живко Тодоров. Предвид факта, че при независим преглед на всички проектни предложения липсва технологично време, а това би довело до загуба на европейски средства по програмата, беше обсъдено предложение до комисиите всички проекти, включени в резервния списък, да получат финансиране. Средствата за тях възлизат на около 2,6 млрд. лв., като за Русе жилищните сгради са 25 с предвиден ресурс за малко над 39 млн. лв.

Предложението на представителите на НСОРБ за финансиране на всички проекти от резервния списък бе подкрепено от омбудсмана проф. Ковачева и от Камарата на енергийните одитори. В процеса на дискусията депутатите от трите комисии изразиха мнения за и против. Надделя позицията, че ще е грешка толкова много подадени проекти да не получат финансиране, както и че то е крайно необходимо. Според регионалния министър реалният финансов ресурс е осигурен за около ¼ от подалите заявления по процедурата. Андрей Цеков подчерта, че целта на Националната програма за енергийна ефективност е да се достигне максимално енергийно спестяване и според него критериите за оценка на подадените проекти са обективни, както и че при направения наскоро мониторинг не са открити сериозни нарушения. Регионалният министър предложи занапред активно в процесите да се включат и министерствата на енергетиката и финансите. Според него е добре програмата да се реализира на регионален принцип, за да се избегнат подобен род напрежения, както и да има споделено финансиране. Министър Цеков разясни, че според европейските директиви до 2050 г. програмата трябва да обхване всички сгради в страната.

Припомняме, че в началото на януари кметът на Русе Пенчо Милков изпрати становище до регионалния министър. В него той изрази своите възражения относно обявеното класиране на жилищни сгради по споменатата процедура, като настоя за преразглеждане. Според Милков се наблюдава приоритизиране на определени градове и региони за сметка на други, което води до дисбаланс в развитието на страната. В писмото си кметът настоя да бъде извършена независима проверка на обследванията за енергийна ефективност на всички сгради, получили над 115 точки.

Община Русе заедно с НСОРБ продължава активния диалог за намиране на качествени и законосъобразни решения, за да може да бъде изпълнена основната цел на Националната програма за енергийна ефективност –да се осигурят по-добри условия на живот на гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Общинаря от блок Мизия
    Мен ме вълнува нашия скапан блок, пълен с продажни клечки и боклуци, да бъде саниран най-напред, нищо че е от тухла и че е с дебелина на стените по 50 см и че мазилката му е минерална. Все пак и аз съм заинтересован да открадна малко пари покрай проекта, пък и комшийката ми Мария Друмева да може да си продаде жалкото 80кв апартаментче на 9-ия етаж най-сетне, щото все пак жената иска да е поне 120 000 евро, а без саниране как да стане, а? Абер далаверки да стават! Блок Мизия forever! Другите да го духат!
  • 5
    2
    Влюбен
    Желая г-жа Василена Милкова да ми направи ЕКО оценка на проекта за спермиране ли саниране ли му викат не знам.
  • 5
    1
    Лили Павлова
    Така е, когато някои се чудят как само да ги откраднат тия "европейски средства по програмата".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари