Обсъдиха възможностите за сътрудничество между Русе и Нови Анени

1

Двете страни дискутираха потенциала в редица области от взаимен интерес, сред които селско стопанство, фармация, хранително-вкусова промишленост, машиностроене, транспорт и туризъм

Възможностите за развитие на сътрудничеството в сферата на икономиката и културата между област Русе и молдовския новоаненски район бяха обсъдени по време на среща на областния управител Анатоли Станев с кмета на населеното място Александър Матарин и заместник-председателите на Регионалния съвет Дмитри Киур и Виорел Кочиуг. „Молдова предлага множество преференции за инвеститорите и опции за производство на продукти, които да се реализират както на тамошния пазар, така и в съседни държави. Българският бизнес трябва да погледне по-сериозно на тези възможности, защото това вече се прави успешно от други страни“, коментира Станев. Според него подобна стъпка от страна на фирмите би улеснила и възможностите пред страната ни за участие на украинския пазар в последствие, когато започне възстановяването на държавата. Областният управител запозна присъстващите с инвестиционния профил на региона и посочи значението на Русенския университет „Ангел Кънчев“ за подготовката на отлични кадри в почти всяка сфера. Той припомни, че редовно тук се обучават студенти от Молдова, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Двете страни дискутираха потенциала в редица области от взаимен интерес, сред които селско стопанство, фармация, хранително-вкусова промишленост, машиностроене, транспорт и туризъм. Станев счита, че особено ползотворно би било партньорството в сферата на аутсорсинга и дигиталния маркетинг.

Не по-малко внимание бе отделено и на възможностите за кандидатстване по европейски проекти в периода до 2027-а година в рамките на програма „Дунавски регион“. Основният акцент на новата програма е върху разработването на проекти за превенция на обезлюдяването, миграцията, икономическото неравенство, енергийната зависимост и изменението на климата. Бюджетът по програмата е в размер на 266 млн. евро, от които 80% идват от европейските фондове и инструменти. Според областния управител Анатоли Станев програмата дава отлични възможности за сближаване на регионите в европейските страни и подобряване условията за живот в тях. Още в началото на следващата година се очаква подобни срещи да се проведат с представители на местната власт в региона, така че да се набележат конкретни проектни идеи.

Срещата се проведе със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, а в нея участваха още заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиан Анкулеску, както и двама водещи експерти по регионално развитие и информационни технологии съответно Нику Мърдале и Василе Митран, както и Надежда Сърбу, която е директор на дирекцията по европейски проекти в Регионалния съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Мдааа
    Вече даже не ми се коментира. Само тъпотии и безсмислици.
  • 7
    1
    О чудо!
    Половият Атлет на града го няма на снимката! Очакваме новините от Кексмашината във ФБоха.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари