Датският посланик в България се срещна с областния управител на Русе

0
Двамата обсъдиха разширяване на икономическото сътрудничество и перспективите в културно отношение
Двамата обсъдиха разширяване на икономическото сътрудничество и перспективите в културно отношение Снимка: Областна администрация Русе

Двамата обсъдиха разширяване на икономическото сътрудничество и перспективите в културно отношение

Възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество и перспективите в културно отношение обсъдиха на среща областният управител на Русе Анатоли Станев и посланикът на Дания в България Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен, съобщиха от Областната администрация.

Станев представи бизнес профила на региона и подчерта необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. Посланикът бе категоричен, че подкрепя подобна инициатива. От датска страна са убедени в предимствата, които Русе и региона предоставят за развитие на бизнес и имат желание за увеличаване на инвестициите си тук. За тях от съществено значение е и добрата подготовка на кадрите училищата и Русенския университет.

Сред темите на разговор бяха и въпроси от европейския дневен ред, като борбата с корупцията и преминаването към използване на енергия от възобновяеми източници. Не по-малко интересен акцент в разговорите бе и реализирането на проекти в сферата на туризма и екоиновациите. Областният управител представи пред Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен разработено съвместно с администрацията мобилно приложение, в което са включени 19 културно-исторически обекта от Русе – Гюргево. Уеб-базираната платформа дава възможност да бъде стартиран велотур или произволно да бъде избран някой от нанесените обекти, като по този начин потребителят може да се запознае с историята на даденото място. Освен снимки и текст на английски език, приложението има и аудио функция, която позволява на потребителите да не поглеждат екрана на мобилния си телефон, а да се отдадат изцяло на туристическата обиколка. Приложението бе разработено в рамките на европейски проект с над 30 партньора, като от Русе такъв бе и Агенция за развитие на човешките ресурси.

Датският дипломат коментира и ситуацията с мигрантите от Украйна. Той оцени високо действията на Областната управа за разрешаването на проблемите с мигрантската криза на територията на региона през последните няколко месеца.

Приоритет в двустранните отношения ще бъде даден и на провеждането на съвместни културни мероприятия.

В срещата участва и Паулине Волструп Сьондерлънд, която е политически и икономически стажант в Посолството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Мунчо
    Махайте Ънътоли, той само ни излага.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари