НЗОК иска отсрочка за изделията за хора с увреждания

0
​Касата ще е готова да поеме дейността от социалното министерство чак от 2021 г.
​Касата ще е готова да поеме дейността от социалното министерство чак от 2021 г.

Преминаването на плащането на медицинските изделия от социалната към здравната система ще се забави с една година. 

Надзорният съвет на здравната каса е възложил на управителя на касата да изпрати мотивирано предложение до министъра на здравеопазването да се отложи преминаването на заплащането на медицински изделия към системата на министерството на здравеопазването и здравната каса, сочи решение на надзора от 24 юли, пише вестник СЕГА.

В момента изделията за хора с увреждания се осигуряват от Агенцията за социално подпомагане (АСП), като хората ги получават с решение на специализирани лекарски комисии. Заради съмненията за злоупотреби отдавна се твърди, че дейността трябва да премине към здравната каса, тъй като АСП няма медицински компетенции. Затова в закона за бюджета на НЗОК за 2019 г. беше въведена и промяна, според която НЗОК да поеме изделията от 2020 г., а самите средства да са от държавния бюджет, а не от здравни вноски. Идеята беше МЗ да изработи механизма за отпускане, плащане, оценка на качеството и контрол. Още при обсъждането на промените представителите на работодателите изразиха несъгласие, тъй като предметът на дейност на НЗОК е осигуряване, а не социално подпомагане.

Явно обаче промяната е твърде сложна, затова от касата искат отсрочка до 2021 г. "Необходимо е време НЗОК да се подготви административно и нормативно за тази дейност, която до момента се осъществява във всички общини в държавата от съответните подразделения на Агенцията за социално подпомагане", обясниха лаконично решението оттам.

ОЩЕ ПРОСТРАНСТВО

Касата ще иска от областния управител на София офис сграда или свободни работни помещения за безвъзмездно ползване, е решил още надзорният съвет. Мотивът е разширение на вида и обема дейности на институцията - освен бъдещото поемане на медицинските изделия, касата вече изпълнява и дейностите на фонда за лечение на деца. Касата вече получи нови помещения - в държавния Център по хигиена, но явно те не са достатъчни.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари