Някои детайли за серията трусове в Източно Мраморноморие

0
Земетресението с магнитуд 5.1 е усетено в Пловдив, Сливен и Бургас
Земетресението с магнитуд 5.1 е усетено в Пловдив, Сливен и Бургас

Земетресението с магнитуд 5.1 е усетено в Пловдив, Сливен и Бургас

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

Както медиите оповестиха, в 10:42 местно време (9:42 в България) на 65-70 км южно от Истанбул се осъществи земетресение с магнитуд 5.1. Епицентърът на земетресението е в залива Гемлик на Източно Мраморно море, край бреговете на Муданя, вилает Бурса.

През изминалите два часа от началото на процеса (активацията) инструментите са регистрирали близо 40 вторични труса с магнитуди между 1.2 и 3.8. Най-малко 18 от тях са усетени поне в епицентралната област. През следващите два часа се случват още 20 микроземетресения с магнитуд до 2.5. Епицентрите на афтершоковете се групират около главния трус, като образуват облак с ориентация северозапад-югоизток. Това направление е необичайно за разломните структури в района, ориентирани по географския паралел. Земетресението с магнитуд 5.1 е предхождано от форшок с магнитуд 3.1, реализиран само 5 минути по-рано.

Дълбочината на активираната област е 5-12 км и рядко до 15 км под земната повърхност. Поради неголямата дълбочина на възбуденото огнище не са изключени повреди на сгради по време на основния трус. Максималните сътресения в 10:42 са с интензивност VII степен (град Муданя). В Истанбул няма условия за повреди; въпреки това, в сайта на Европейския сеизмологичен център са обявени над 100 сведения. Най-силните афтершокове са допринесли за увеличаване на повредите, нанесени от главния трус.

Земетресението с магнитуд 5.1 е усетено на територия с радиус около 400 км, която включва и Пловдив (около 400 км от епицентъра), Сливен (270км), Бургас (260км) – България, Констанца, Румъния и Александруполис, Североизточна Гърция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари