Нургюл Салимова: Титлата се дължи на колективни усилия

0
На Европейското първенство Салимова записа 5 равенства и 4 победи, без да допусне загуба
На Европейското първенство Салимова записа 5 равенства и 4 победи, без да допусне загуба Снимка: Facebook

На Европейското първенство Салимова записа 5 равенства и 4 победи, без да допусне загуба

На 20 ноември България стана европейски шампион за жени на Европейското отборно първенство в Будва, Черна гора. В деветте кръга на турнира шахматистки, водени от селекционера гросмайстор Петър Арнаудов, постигнаха седем тимови победи и две равенства. Те завоюваха титлата без да допуснат отборна загуба. Победиха преките си конкурентки за призовите места Азербайджан, Франция, Полша и Грузия. Заради демонстрираната игра, високите резултати и спечелената титла имената на Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева, Белослава Кръстева остават завинаги в историята и в сърцата на феновете на шахмата у нас. Представянето на Българския отбор предизвика и интерес към българския шахмат от страна на шахматната общественост по света, предава БНР.

Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча блестеше с победите си за отбора на България и на Европейското отборно първенство, след като тази година донесе много радост и с достигането си до финала на Световната купа. На Европейското първенство Салимова записа 5 равенства и 4 победи, без да допусне загуба. Тя набра 6.5 точки от 9 изиграни партии. Получи златен медал за най-добро представяне на втора дъска в турнира.

Салимова заяви, че европейската титла по шахмат на България се дължи на колективни усилия на всички състезателки. „Всяка една от нас е печелила много индивидуални титли, но това е успеха на целия отбор, зад който стоят много колективна работа и неща, които постигнахме заедно, с които се справихме заедно“, отбеляза тя. Нургюл Салимова коментира още, че до края на годината иска да играе на Световното първенство по ускорен шахмат и блиц за жени в Узбекистан. "Следващата година е олимпийска, с този отбор можем да постигнем и на Олимпиада подобен успех", обобщи Нургюл Салимова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари