Новият вит мост ще бъде гавра с инвалидите

1
Подписката за запазване на настоящата пасарелка ще продължи до 20 септември
Подписката за запазване на настоящата пасарелка ще продължи до 20 септември

Новата пасарелка, която е предвидено да замени сегашния „Вит мост“ на кея в Русе, ще бъде гавра с инвалидите.

Това заяви Бойко Никифоров, председател на гражданско движение „Бъдеще за Русе“.

Преди време зам. кмета по строителство в Русе, Димитър Наков, отговори на въпрос за недоволството на русенци, защо трябва да бъде съборен „Вития мост“ и на негово място да се строи нов. Той каза, че това се налага, тъй като сегашният не отговарял на изискванията на наредбата за достъпна среда за хора с увреждания.

Съгласно наредбата, наклоните на съоръженията по които минават инвалидни колички трябва да не бъде по-голям от 5 на 100 (5 см. височина на 1 метър дължина). Там, където това е невъзможно, се строи алтернативно съоръжение – асансьор.

Старият мост е с наклон 10 на сто. До тук Наков е прав. Допустимо е обаче, към сегашния мост, в неговата почти равна горна част, да бъде добавен асансьор с който хората в инвалидни колички да слизат и да се качват от крайбрежния парк. Така че освен събарянето има и друго, по-добро и по цивилизовано решение.

Оказа се обаче, че новият мост е проектиран с наклон 7 на 100, който също е над допустимата норма.

Разгънатата дължина на новият мост е повече от 350 метра и е необяснимо, какъв идиот трябва да бъдеш, за да караш инвалидите да въртят по нанагорнището това разстояние? Навярно, за зам. кмета Наков, това е нормално, но повечето Русенци мислят, че това е чиста гавра с хората с увреждания.

„Витият мост“ е спомен на цели поколения Русенци. Няма турист, който да е посетил Русе и да не се е снимал там.

На 11 септември започна подписка на местна гражданска инициатива, която ще предложи на Общински съвет да приеме решение, за запазването на „Вития мост“ и построяването на асансьор за инвалиди и възрастни хора. След внасянето и в Общински съвет, той ще трябва да се произнесе в едномесечен срок, което ще рече, или на заседанието насрочено за 19 септември, или на извънредно свикана сесия, ако ще се спазва закона.

Само след едно съобщение във Фейсбук групата“Русенци“ за един час, пред съдебната палата дойдоха и се подписаха 30 души. Подписката ще продължи до 20 септември, в делничните дни от 17 до 20 часа, а в празничните от 11 до 18 часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари