Протест против разрушаването на Вития мост

0

Русенци бранят с подписка Вития мост на брега на Дунав.

Предстои съоръжението да бъде съборено със започването на дейностите по мащабен европроект на община Русе за нова визия на кея. Макар и в недобро състояние, мостът навява романтични спомени у жителите на града и те не искат да се разделят с него и да приемат, че на мястото му ще се появи нова двуетажна пасарелка.

По-добре беше да се запази и да се ремонтира. Аз съм стар русчуклия и винаги ми е било интересно да дойда тук да видя реката, също дали минава влак по линията долу. Свикнали сме с Вития мост. А е и здраво построен, новото строителство не е толкова яко”, сподели Румен Радулов, цитиран от Монитор.

Мъжът бе дошъл да направи следобедната си разходка край реката и слезе към брега по извитото съоръжение.

Реализацията на трансграничния проект, който се изпълнява в партньорство с отсрещната румънска община Гюргево, вече е в ход. Изсечени са дърветата по единия от скатовете, предстои разрушаване на старата кейова стена, заличаване на Конския плаж, към който русенци също имат носталгични чувства, затова надигат гласове, че мястото трябва да се запази.

Защо тези претенции не бяха съобщени, когато имаше обществено обсъждане на проекта, а едва сега се поставят на дневен ред. Тогава беше времето да бъдат коментирани”, каза неотдавна на пресконференция заместник-кметът по устройство на територията в община Русе Димитър Наков. По думите му Витият мост не отговарял на изискванията за достъпна среда на хора с физически увреждания.

Според Бойко Никифоров, който е един от инициаторите за подписката, строителството на асансьор за хора с инвалидни колички към сегашния мост би решило проблема, Така ще се запази обичаното съоръжение, а и крайбрежието ще стане достъпно за всички, смята той. Освен това наклонът на новата двуетажна пасарелка не бил съобразен с изискванията за придвижване на инвалиди.

Витият мост е спомен на цели поколения русенци. Няма турист, който да е посетил Русе и да не се е снимал там”, защитава позицията си Никифоров.

Подписката за запазване на съоръжението е местна гражданска инициатива. Събирането на подписи започна на 11 септември и ще продължи 10 дни - до 20 септември. На сесията на местния парламент на 19 септември тя ще бъде представена на общинските съветници, които ще решат да бъде ли взета под внимание.

Рано сутринта същия ден от 8,00 до 9,00 часа пред входа на общината е предвиден протест против разрушаването на Вития мост.

Трансграничният европейски проект на Русе и Гюргево е на стойност 7 349 963 евро. Целта му е изцяло да преобрази крайбрежната визия на двата дунавски града. В Русе ще се обнови участък покрай реката с дължина 480 метра, а в Гюргево ще се изгради кей и ще се развие зоната около канала „Свети Георги”.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари