Новият правосъден министър: Гешев, твоят инат пречи и струва пари!

0
Надежда Йорданова призова главния прокурор Гешев да подаде оставка
Надежда Йорданова призова главния прокурор Гешев да подаде оставка Снимка: БГНЕС

Надежда Йорданова призова главния прокурор Гешев да подаде оставка

Новоизбраният министър на правосъдието Надежда Йорданова получи държавния печат от служебния министър Иван Демерджиев на церемония във ведомството.

Демерджиев каза, че е предал щафетата на правосъдната реформа на Надежда Йорданова. Тя посочи, че иска да надгради направеното досега. "Поемам поста с решителност, вяра и мъничко оптимизъм", каза министър Йорданова, цитирана от БТА.

Йорданова посочи пред медиите, че едно от първите решителни неща, които ще направи, е да продължи да настоява главният прокурор да си понесе своята отговорност, да подаде своята оставка или да бъдат приложени спрямо него другите механизми на закона.

"Гешев, твоят инат всеки ден струва пари и достойнство на нашия народ, твоят инат пречи на Плана за възстановяване и устойчивост да бъде придвижен още по-бързо", заяви министър Надежда Йорданова.

Тя добави, че ще настоява за реален програмен бюджет на прокуратурата, защото това означава, по думите й, "прозрачност и ефективност".

Правосъдният министър коментира, че законопроектите за изменение и реформа на КПКОНПИ са в много напреднал стадий на готовност, изчистват се някои детайли, включително изменения в НПК. Тя добави, че измененията в Закона за съдебната власт са също на "изключителна висока степен на готовност". По думите й, скоро те ще бъдат представени за дебат в обществото и за гласуване в пленарната зала.

Във връзка с реформата на специализираните съд и прокуратура, Йорданова заяви, че в настоящия проект има ясни текстове, които гарантират, че всички дела, влезли в съдебна фаза, ще бъдат довършени, и "нито едно дело няма да бъде прекратено, нито един обвиняем няма да може да се "спаси". Тя обясни, че продължава дебатът и анализите за реформа на специализираното правосъдие. По думите й, не се обсъжда идеята спецпрокуратурата да остане централизирана и да се намали обхватът на делата, които разглежда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари