Новите работни умения, които компаниите ще изискват през 2024 година

5
С напредъка на технологиите служителите ще трябва да покажат различни качества от вече утвърдените
С напредъка на технологиите служителите ще трябва да покажат различни качества от вече утвърдените

С напредъка на технологиите служителите ще трябва да покажат различни качества от вече утвърдените

В свят, движен от технологиите, уменията, които се търсят от работодателите, непрекъснато се променят. Според проучване от 2023 г. 49% от уменията, които съществуват днес, няма да бъдат актуални през 2025 г. Освен това респондентите смятат, че 47% от техните служители не са подготвени за бъдещи промени в работната среда.

В проучването са участвали 800 служители на неръководни длъжности и 800 ръководители от C-suite от edX и Workplace Intelligence, става ясно от статия на AccruePartners по темата, пише Economic.bg.

За да поддържате пулса на развиващите се работни места, е полезно да разберете какви умения искат работодателите от кандидатите сега и в бъдеще. Ако търсите работа или смятате, че ще сте готови да работите на нова позиция през 2024 г., това са някои от най-търсените умения, които трябва да притежавате.

1. Изкуствен интелект

Най-големият двигател зад превръщането на толкова много умения в остарели е изкуственият интелект (AI), според проучването edX/Workplace Intelligence. Според статия на CNBC от октомври 2023 г., обявите за работа в LinkedIn, в които се споменава AI или генеративен AI, са се увеличили повече от два пъти в световен мащаб през последните две години. Компаниите търсят хора, чиито AI умения са свързани с:

  • Анализ на данни
  • Обработка на естествен език
  • Машинно обучение
  • Невронни мрежи
  • Инструменти като ChatGPT, Dall-E и други AI инструменти
  • Софтуерно проектиране, кодиране, инженеринг и статистика

Тъй като AI става все по-неразделна част от повече бизнес процеси, се очаква, че уменията, свързани с повтарящи се задачи, генериране на съдържание и интерпретационни дейности, ще станат по-малко важни на работното място.

2. Управление на хора

В различните индустрии управлението на хора продължава да бъде търсено умение, като се има предвид колко влиятелни са мениджърите спрямо своите преки подчинени. Според Gallup мениджърите отговарят за най-малко 70% от различията в ангажираността на служителите. Мениджърите помагат на вашия бизнес да постигне целите на задачите и също така оказват значително влияние върху задържането.

Доброто управление продължава да бъде търсено умение, защото ефективните мениджъри могат да помогнат на бизнеса в конкурентна среда на таланти. Коефициентите на безработица продължават да са ниски, тъй като доклад на федералното правителство от август 2023 г. установи, че рекорден брой щати имат нива на безработица от или под 3%, докато националното ниво на безработица остава под 4% за най-дългия период от време при повече от 50 години.

С добри управленски умения професионалистите могат да помогнат на бизнеса при:

  • Привлечете по-добри таланти от набирането до фазата на интервю и наемане
  • Поддържането на таланта ангажиран, което води до по-добри бизнес резултати
  • Мотивирането на най-добрите таланти да останат в компания, когато ценят човека, от когото се управляват

Управленските умения включват комуникация, сътрудничество, работа в екип и лидерство. Мениджърите също трябва да имат експертна стратегия и умения за решаване на проблеми, за да гарантират, че проектите, по които работят, се управляват ефективно.

3. Анализ на данни

Всеки ден се създават повече от 320 милиона терабайта данни. Количеството данни, генерирани в света, се е увеличило експоненциално от 2010 г. насам и е на път да продължи да расте. Това означава, че от професионалистите в индустриите, работещи със знания, все повече се очаква да имат умения за анализ на данни от всякакъв тип.

Проучване от 2023 г. на повече от 800 мениджъри по наемане на персонал в САЩ от ResumeGenius установи, че анализът на данни е класиран в първите три най-търсени твърди умения. Уменията за анализ включват действия като откриване на модели, теоретизиране и вземане на решения въз основа на интерпретация на данни. Свързано с анализа на данни, умението да използвате инструменти като Microsoft Excel, Python, SQL, Tableau, R и Google Sheets може да помогне на професионалистите да подобрят своите автобиографии през 2024 г.

4. Комуникация

Едно от най-търсените меки умения през 2024 г. продължава да бъде комуникацията. Проучването на ResumeGenius установи, че комуникацията е толкова важна днес, защото има по-голямо разнообразие от работни и клиентски среди от всякога. Те включват чат и напълно виртуални комуникационни канали, хибридни и отдалечени работни среди, SMS комуникация и други видове комуникационни канали.

Според проучването на ResumeGenius от 2023 г. комуникацията е класирана като най-доброто умение, което мениджърите по наемане на персонал смятат, че отличава най-добрите изпълнители. Комуникационните умения могат да се прехвърлят между индустриите и обхващат лични, виртуални и хибридни канали.

5. Управление на проекти

Друго меко умение, което се отнася до различни индустрии, е управлението на проекти. Доброто управление на проекти може да бъде отликата в забързаните бизнес светове, тъй като ефективното управление на проекти гарантира, че те ще бъдат завършени в срок и ще останат в рамките на бюджета.

Днешните ръководители на управление на проекти може да имат сертификат от организация като Project Management Institute, както и да имат опит с технологията за управление на проекти, като Workfront. В допълнение към способността да проследявате напредъка на проекта, силните умения за управление на проекти включват комуникация, управление на времето и решаване на проблеми.

6. Информационни технологии

Като цяло заетостта в кариерите в областта на информационните технологии нараства много по-бързо от средното в сравнение с всички професии, според Бюрото на САЩ по трудова статистика. Заплатите за компютърни и информационни технологии също са много по-високи от средните, като средната годишна заплата е 100 530 долара през май 2022 г., в сравнение със средната годишна заплата от 46 310 долара за всички професии.

Бюрото по трудова статистика съобщава, че растежът на заетостта е основен двигател, създаващ необходимост от ИТ умения като разработка на софтуер, SQL, JavaScript, Python, Java и облачни изчисления. ИТ специалистите се вписват във всички видове организации, в търсени ниши като:

  • Уеб разработчик и дигитален дизайнер
  • Учен по компютърни и информационни изследвания
  • Анализатор на компютърни системи
  • Администратор на база данни и архитект
  • Анализатор на информационната сигурност
  • Разработчик на софтуер, анализатор и тестер за осигуряване на качеството

За професионалистите, които обмислят промяна на кариерата, придобиването на ИТ умения и образование може да бъде от полза за навлизане в търсени кариерни ИТ области.

Всеки професионалист може също да приложи различни технически умения към организационната стратегия и други проекти. „Технологичната грамотност“ се класира високо както в най-добрите умения в Доклада за бъдещето на работните места на Световния икономически форум за 2023 г., така и в топ 10 на уменията, които ще бъдат все по-търсени през следващите пет години. Кандидатите, които изучават нови технологии, посещават уроци по технологии и получават сертификати, свързани с технологиите, могат да добавят тези умения към автобиографията си, за да се откроят.

Развийте твърди и меки умения, за да се откроите като кандидат

Работодателите търсят както силни технически, така и силни меки умения, тъй като обмислят кандидати в днешната среда на таланти. Преходни умения като управление на хора и проекти, комуникация и технологична грамотност могат да се прилагат за различни работни места в различни индустрии. В организациите уменията, фокусирани върху технологиите, като изкуствен интелект, анализ на данни и ИТ познания, са едни от най-търсените умения, които кандидатите могат да развият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Robot
    Защо пишете глупости? Реално същите неща са в сила и сега. А това промотиране на AI става досадно ... в една на всеки 50 фирми евентуално тестват нещо в тази насока. Всичките неща се ползват в последните 10+ години. Само спамите хората с простотии!!!
  • 1
    1
    Maiora
    Zglobetesi po edin robot deba vasta maika bokluska az robot nqma da stavam
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари