Бизнесът ще търси близо 270 000 работници през 2024 година

0
Най голям недостиг на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души
Най голям недостиг на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души

Най голям недостиг на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите, проведено през миналата година.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката.

Най-голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите, посочва БНР.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    до 1
    За какви техници и инженери говориш , колега? В България не останаха дори хора, можещи да наредят едни павета или тротоарни плочки! Ей на, жълтите павета ги пренареждат за енти път! Но прави са хората под мен, с такъв бизнес - толкова! С назначени за бизнесмени далеч няма да отидем, най-много да слезем още по-надолу. И да знаете, че България не е 6 милиона, а най-много 5. Не споменавам, че значителна част от населението не са българи. Колкото повече се дебилизира и циганизира населението, толкова е по-малко вероятно някой да се завърне да живее тук.:(
  • 5
    3
    Ни.Я
    Знаете ли защо няма продавачи? По 8-10 часа са прави. В магазина дори нарочно няма къде да седнат, ако случайно им прилошее. Заплата чисто 700-800, ако издържат целия месец и не се разболеят. Работят максим по 2 месеца и напускат. Ваучер за храна ли? Той се брои за част от заплатата, но не ти го казват в началото, а а се получава в средата или края на следващия месец. Работят предимно студенти и хора, които нямат избор... Ами сложете един стол, вие, шефове можете ли 10 часа без да седнете и то всеки ден?
  • 12
    2
    Администратор
    Държавната администрация трябва да бъде НЕЗАБАВНО СЪКРАТЕНА "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 6 млн. население, 440 000 държавни служители. Чиновниците ни в относителен порядък ca 45 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от американските и 51 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от холандските" Тез нищоправци в държавната администрация всяка година получават по-високи заплати без да произвеждат нищо, без да плащат осигуровки за пенсии в бюджета. Всички тези на държавна хранилка, които не произвеждат нищо и не внасят нищо в бюджета да заминават в частния сектор. Там ще разберат, че за да ядат наистина ще трябва да работят, освен това ще трябва да плащат и осигуровки. Иначе реват, че нямоло кой да работи. Тея хрантутници на държавна хранилка докога ще ги издържаме?! Нищо не произвеждат, а постоянно реват и получават увеличение на заплатите! При комунизма беше така - тея дето не работеха вземаха заплати от парите на другите, които работеха и накрая комунизма фалира. В 21 век, когато има смарт-телефони, компютри и интернет е безумие да се плащат заплати на някакви дърти лелки, които по цял ден нищо не правят освен да стоян на някое бюро, да киснат във Facebook и да прехвърлят някой лист от едната папка в другата... Съкращавайте ги всичките тези лелки и задължително минаваме на електронно правителство
  • 20
    1
    До бизнеса
    Бизнеса прогони между 2003 и 2014 година няколко пъти по 200 000 души чрез заплащане и унижения и действия несъвместими с ТК ,а сега ще ги връща? Че как ще стане? Електроженисти,оксиженисти,стругарофрезисти,инженери способни,шофьори,моряци,монтажници,строители,химици и т.н. бояджии даже,колбасари,касапи,обущари..... Къде са? Франция,Англия,Германия,Белгия,Испания,Италия,Португалия,Чехия,Ирландия,САЩ,Швеция Гърция,Кипър,Гърция,Малта,Холандия.... кранисти.Нс бизнеса ще му работят трудно говорящи и пишещи на български от селата,виетнамци и други.Бизнеса в България е по български.Партиен надзор че после.Никой няма да се върне.Нито готвачи,нито сервитьори.Нито спасители или ел техници.Бизнеса ще съществува докато има будали.После ще кеичи като прасе пред коледа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари