Работодателите вече ще заплащат само първите два дни от болничните

1
Според Асоциацията на индустриалния капитал трябва да се затегне контролът
Според Асоциацията на индустриалния капитал трябва да се затегне контролът Видео: NOVA

Според Асоциацията на индустриалния капитал трябва да се затегне контролът

Промените, които влизат в сила от 2024 г. Работодателите ще заплащат само първите два дни от болничните, а не както досега – първите три. Задължението работодателите да изплащат първите три дни от обезщетенията за временна неработоспособност на служителите беше въведено като временна антикризисна мярка през 2010 година, но остана постоянна.

От бизнеса пресмятат, че по-малкото разходи за болнични листове е възможност за инвестиции и повишаване на работни заплати. Според Асоциацията на индустриалния капитал трябва да се затегне контролът и предлагат той да се осъществява не от Районните здравни инспекции, а от териториалните поделения на НОИ, информира NOVA.

Първият работен ден от новата година за Лора Ризова се оказа неработен. С 5-годишно болно дете вкъщи, я срещаме в кабинета на д-р Порязова. „Няма как. Аз работя от вкъщи и с нея вкъщи е доста кошмарно и ми се налага да взема болничен лист”, обясни Ризова.

Болничният ѝ е за 4 дни, от които два ще са за сметка на работодателя. Знае, че той ще покрие 70% от месечната ѝ брутна заплата, а за останалите два дни НОИ ще изплати 80%.

За бизнеса това означава по-малко разходи за обезщетения за временна неработоспособност. За работника също има полза и това е, че той ще получава по-високо обезщетение за третия неработен ден, тъй като НОИ изплаща по-висок процент обезщетение”, заяви Добрин Иванов.

По-малко разходи за обезщетения сега, но повече фалшиви болнични от няколко години насам, отчитат от бизнеса. Затова настояват за промени.

Контролът на болничните да се осъществява не от Районните здравни инспекции, а от териториалните поделения на НОИ в страната, тъй като в България обезщетенията се плащат от НОИ, а контролът се осъществява от друга институция. Има липсва на сътрудничество между двете институции”, посочи Иванов.

Последните изследвания са показали, че фиктивните документи за временна неработоспособност ощетяват бизнеса с около 50 млн. лева годишно, а осигурителната система - с 200 млн. лв. „Аз съм била свидетел и на предишните места, където съм работила как се взимат болнични за щяло и нещяло”, добави Ризова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    daskal
    До 1 - Красив панегирик. С много подтекст и чувство за хумор. Ама не е ли малко преувеличено щастието, което възхвалява? Аз много добре помня дъха на казарма и милиционерски арест, който витаеше във въздуха тогава. Помня как всички бяхме равни, но някои бяха по-равни. Помня чувството за принуда и насилие, което бе навсякъде. Да, милиционерът пазеше от лошите, ама лош можеше да се окаже всеки, който слуша упадъчна музика, носи дълга коса, брада, минижуп, дънки... Виждал съм го с очите си. Помня липсите на разни стоки... Помня и как един уникално прост и полуграмотен партиен секретар бе по-важен от всеки специалист в едно предприятие или учреждение. Друго няма да споменавам. Младите обаче, които не помнят времето, могат безрезервно да ви повярват. Смилете се над тях. Не беше чак толкова безплатно и безметежно щастливо. Като изключим, че сме били млади, разбира се.
  • 9
    1
    За „лошите“ комунисти:
    Ние не ги молехме, а те строяха за нас санаториуми и училища, и детски градини, и заводи! Представяте ли си как ни караха безплатно да се лекуваме? Безплатно ни караха и да се учим и на всичко отгоре пращаха родителите ни в платен отпуск на морето и планината за смешни пари. Ами 8-часов работен ден си беше подигравка направо! И мислеха даже да намалят пенсионната възраст! Тези паразити ни караха да се занимаваме със спорт. Даже и организирани туристи имаше. Апартаменти безплатно от предприятията даваха. Цената на тока и водата им беше смешна! Бензинът стотинки, а нафтата без охрана в цистерни седеше по гарите. Даже и терористи и бандити нямаше. В който и град да отидеш, все работа ще си намериш. Даже и купони за стола ще ти дадат. Децата изпращаха на лагери на море или планина. Даваха ордени не на олигарсите, а, представете си, на някакви краварки, шивачки, шлосери. Вкараха неграмотните в училищата. Направиха електричество по селата и индустриализираха страната! Десетки електроцентрали построиха. Превърнаха селска България в индустриална. Не може никой да ги разбере тези комунисти – защо направиха такава държава никому ненужна? Само за 40 години при това. Я вижте как за 30-ина години само успяхме да се върнем там, където сме били. Роби, клошари, мизерници…
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари