Нови митнически правила от 1 май в ЕС

0
Новите правила целят да защитят потребителите от контрабандни стоки
Новите правила целят да защитят потребителите от контрабандни стоки Снимка: БУЛФОТО

Нови митнически правила влизат в сила от 1 май в Европейския съюз, информира Novini.bg.

Целта им е „да улеснят работата на предприятията, извършващи търговски операции в Европа“, предаде АФП, като цитира комюнике на Европейската комисия.

Очаква се те да позволят на потребителите да се защитят по-добре срещу нелегалните и контрафактните стоки. Новият митнически кодекс представлява съществена промяна на досега действащото митническо законодателство в ЕС, датиращо от 1992 г.

Новият митнически кодекс на Европейския съюз отваря пътя за нови върхови информационни системи, които бързо ще осигуряват качествени данни за търгуваните стоки и ще позволят тясна координация между администрациите на нашите страни членки, заяви Пиер Московиси, еврокомисарят, отговарящ за икономическите и финансовите въпроси, данъчната система и митниците.

Митническият съюз, основа на ЕС, е съществен елемент за доброто функциониране на единния пазар, припомнят експерти. Идеята е, че след като митническите формалности бъдат извършени в една страна, стоките може да се движат свободно на територията на Евросъюза.

Причината е, че се изхожда от принципа, че всички държави членки прилагат същите правила относно приходите и защитата на външните граници. Митническите служби имат и защитна роля, подчертава Европейската комисия.

Те активно участват в борбата срещу тероризма, като извършват проверки за откриване на трафик на оръжия, както и нелегална търговия с произведения на изкъството и културни ценности.

Освен това те опазват потребителите срещу стоки, които крият риск за сигурността и здравето.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук