Нова схема за компенсации и таван на сметките за ток и газ в Румъния

0
Мерките засягат битовите и небитовите потребители
Мерките засягат битовите и небитовите потребители

Мерките засягат битовите и небитовите потребители

Нова схема за компенсация и поставяне на лимит на сметките за електроенергия и природен газ влиза в сила от днес в Румъния и ще бъде валидна до 31 март, съобщава информационният сайт „Зиаре”, цитиран от БТА. Новата схема засяга както битовите, така и небитовите потребители, а предвижданията в нея бяха одобрени чрез извънредно правителствено постановление на 25 януари.

Още през октомври Румъния прие законопроект, с който постави таван на цените на електроенергията и на природния газ до 31 март т.г. и предвиди компенсации в сметките. Основните промени, които влизат в сила от днес, предвиждат намаляване на цената за киловатчас електроенергия от 1 лея на 0,80 леи и от 0,37 леи на 0,31 леи за киловатчас при природния газ. (еврото се разменя за 4,94 леи).

Същевременно, ако месечната консумация е до 500 киловатчаса при електроенергията и до 300 куб. м. при природния газ, потребителят ползва допълнителна компенсация до 0,68 леи за електроенергия и около 0,22 леи за природен газ с всички включени такси.

Водещата партия в управляващата коалиция - Социалдемократическата, поиска мярката да влезе в сила със задна дата от 1 януари или дори от 1 ноември, но министърът на енергетиката Вирджил Попеску заяви, че това би било противоконституционно.

Нито един закон не действа със задна дата, не искаме да съществува риск от противоконституционност”, каза министърът и допълни, че в коалицията ще бъдат обсъдени стъпките, които ще бъдат предприети от 1 април.

По думите му въздействието от тази схема ще бъде три милиарда леи, които са налични в бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари