Инж. Георгиев: Падне ли мораториумът, цените скачат с до 50% нагоре

0
Защо държавата третира различно потребителите на електроенергия и на газ, недоумява шефът на сдружението на топлофикациите
Защо държавата третира различно потребителите на електроенергия и на газ, недоумява шефът на сдружението на топлофикациите Видео: NOVA

Защо държавата третира различно потребителите на електроенергия и на газ, недоумява шефът на сдружението на топлофикациите

"Когато отпадне мораториумът върху цените на тока и парното, сметките неизбежно ще скочат с до 50% нагоре. Това е проста математика", коментира пред NOVA инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ). Той подчерта, че засега топлофикациите се държат, но не е ясно докога ще могат да поемат загубите от това, че разходите им растат, а не могат да ги калкулират в сметките на абонатите си заради замразяването на цените за крайните потребители.

Цените на природния газ и на парниковите емисии са много високи и няма как да ги орежем, каза още инж. Георгиев. Той изрази недоумение защо държавата прилага различни аршини за потребителите на скъп ток и на скъп газ. "По принцип не смятам, че някакви мораториуми и компенсации могат "да излекуват" тази ситуация. Но защо за едните може, а за другите не? И тук не говорим само за топлофикациите, а за всички потребители на природен газ. Затова питам, защо за едните потребители има компенсации, а за другите няма", посочи Кремен Георгиев.

Междувременно и знаков представител на ГЕРБ заклейми замразяването на цените на тока, парното и водата за битовите абонати. Депутатът Делян Добрев, бивш енергиен министър на Бойко Борисов, определи лансирания от собствената му партия мораториум като "глупав". Пред Нова тв той подчерта, че не давал гласа си за това решение, и призна, че след като мораториумът изтече, неизбежно ще има скок на цените. Преди дни и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прозря, че замразяването не решава проблемите, само ги отлага и задълбочава, и дори обеща да подкрепи управляващите за прекратяване на вредния мораториум.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари