Нормално ли е 15 евро увеличение на заплата в 21 век?

0
Надзиратели и служители от ГДО на протест
Надзиратели и служители от ГДО на протест

Служителите на затворите и служителите от  Главна дирекция „Охрана“ са непримирими с ниските заплати и неподходящите условия на труд и заради  това отново подхванаха протест. Символът на демонстрациите им за момента са лентички с националния трибагреник.

Протестната им кампания продължава обаче с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната. Като част от щафетната подготовка на синдикалните дружества за по-продължителни протести, днес от 10.00 ч. надзиратели, служители в следствения арест и съдебната охрана, ще ще излязат на открито пред Софийския затвор.

Председателят на Управителния съвет на Сдружение СиндикатОхранаПетко Чалъков коментира пред novini.bg, че протестите ще продължат доста дълго време. Очаква се дори да има и национален протест, но точната дата за него ще се знае след допълнителни договорки с другите синдикати от сектора. Това ще се случи, ако няма промени в договорките до момента, обясни Чалъков. По думите му обаче вероятността да има такива е малка.

Освен уговореното 5-процентно увеличение на основната заплата, има договорки и за допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност да бъде обвързано с минималната работна заплата в страната. В момента, Чалъков, обясни, че има работна група, която изготвя правила за това възнаграждение.

„Трябва да се изравни задължително и базата за изчисляване на допълнителното месечно възнаграждение за специфични служебни дейности, тъй като се получава разминаване между нас и служителите на МВР“, заяви още Чалъков и напомни, че за тях то е увеличено двойно от 1 април 2017 година.

Петко Чалъков пресметна и с колко точно ще се увеличат заплатите след 5 процентното договорено увеличение. При основна заплата от 650 лв. за 80% от служителите на Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) и Главна дирекция

“Изпълнение на наказанията”(ГДИН) то ще бъде 33 лв., но като се махне 10% данък, увеличението става 30 лв. „Има ли някой, който приема за нормално увеличение на заплата от 15 евро“, попита Чалъков и добави: „Как да обезпечим с такива заплати охраната на всички съдилища, сгради, затвори?“. „Има десетки сгради, в които нямаме присъствие, въпреки Закона. Очаква се да има проблеми и с охраната на магистрати, които трябва да бъдат защитени“, обясни още Петко Чалъков.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари