Нинова: Предлагаме увеличение на парите за девет уязвими групи

0
"Ако вече е ясно, че не постигнахме съгласие за стабилен кабинет и разумно управление, се надяваме за последно поне на разум и отговорност", заяви още Нинова
"Ако вече е ясно, че не постигнахме съгласие за стабилен кабинет и разумно управление, се надяваме за последно поне на разум и отговорност", заяви още Нинова Снимка: БГНЕС

В бюджета правим своите разумни, обосновани, необходими - дори вече задължителни предложения в помощ на народа в трите кризи с цел стабилизация на държавата

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде  Агенция "Фокус".

"Смятаме, че наше предимство и достойнство е, че всичко, което ще чуете, решихме в диалог с представителите на браншовите организации, синдикатите, лекарския съюз, служебните министри, синдикатите на МВР, т.е. това е общ продукт. Заставаме пред вас и ги внасяме в залата от името на всички тези хора. Ние сме идентифицирали заедно с хората 9 важни групи, които са най-уязвими и трябва да бъдат подпомогнати в този момент. Това са млади семейства, деца и ученици, пенсионери, самоосигуряващите се лица, дейци и институции на културата, здравната система като цяло, икономиката и бизнеса, МВР и отбраната и общините", заяви още Корнелия Нинова. По думите ѝ остават много малко уточнения по отношение на земеделските производители.

"Млади семейства деца и ученици - плащане на еднократна помощ за раждане на второ и трето дете на осигурени родители в последните 24 месеца. Плащането да бъде 6500 лв. и това засяга 12 000 семейства. Плащане за еднократна помощ за начало на учебната година за деца от 2 до 4 клас. Тази помощ да бъде 250 лв. и засяга 90 000 ученици. Плащане на еднократна помощ за самостоятелно заетите лица, това са самоосигуряващите в размер на една минимална работна заплата, която е от 650 лв. и засяга над 200 000 самоосигурени лица. Увеличение на обезщетението за отглеждане на дете между първа и втора година в размер на една минимална работна заплата, т.е. от 380 да стане 650 лв.", каза Корнелия Нинова.

"Здравеопазване и борбата COVID кризата. Тези 120 млн., които са разписани в актуализацията на служебния кабинет не бяха уточнени за какво ще се използват. След като се срещнахме с лекарския съюз правим много конкретно разпределение по дейности за какво да бъдат изразходвани тези пари. Допълваме обаче разходи за материали за дезинфекция на учениците в училищата. Също след среща с такива колективи. Допълваме специализиран медицински транспорт на положителни или симптоматични COVID-19 болни", обясни лидерът на БСП.

"Що се отнася до вътрешен ред, противодействие на мигрантския натиск заедно със служебния министър и синдикатите на МВР уточнихме, че трябва да внесем предложение за сум , която да им гарантира заплатите за ноември и декември, защото без актуализация биха останали без заплати. Освен това средства за противодействие на миграционния натиск и актуализиране на лимитите за защитно облекло на полицаите. В момента уточняваме за отбраната какво да бъде увеличението", каза Нинова.

"Културата - субсидията за културните институции, по-точно за институциите за сценичните изкуства е достатъчна най-много до септември или поне началото на октомври. Загрижени за този сектор, който винаги е най-ощетен внасяме предложение за увеличение на средствата за институтите на сценичните изкуства, както и компенсация за увеличените разходи за електрическа енергия на държавни, общински и регионални институти", заяви още Нинова.

"Възрастните хора - преизчисляване на пенсиите, разбира се. Нашето старо предложение за преизчисляване със средноосигурителен доход от 2018 г.", допълни Нинова.

Икономика - предлагаме мярката 60 на 40 да бъде преформатирана в мярка 80 на 20. Отново след среща с работодателските организации", обясни лидерът на БСП.

"Една тема, която не е засегната нито в служебната актуализация, нито от другите колеги, това е подпомагане на общините. Те са едни от най-важните на първа линия в кризата. Не е предвидено за тях нищо. Ето защо допълваме актуализацията на бюджета с 54 млн. лв, което да бъде увеличение на трансфера към общините. Това направихме след разговори и искане на НСОРБ", каза още Корнелия Нинова.

Тя обясни, че тези предложения са разумно оценени до стотинка. "С тези предложения, които правим няма изменение на салдото по централния бюджет, тъй като предлагаме на отпаднат някои ненужни разходи и предлагаме увеличение на приходната част. Смятаме, че тя е занижена в предложението на служебния кабинет. Приходната част що се отнася до ДДС и акцизи. Правим своите разумни, обосновани, необходими - дори вече задължителни предложения в помощ на народа в трите кризи, които се задават с цел стабилизация на държавата. Надяваме се, въпреки че не ни подкрепиха другите партии, между първо и второ четене да се стигне до такъв разум, че да се приемат най-необходимите неща", допълни още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП изрази надежда да не се поставя в риск държавата при популстко наддаване и да не мине нито едно от тези предложения или да се приемат всички, които се внасят и с това да се взриви бюджета. "Ако вече е ясно, че не постигнахме съгласие за стабилен кабинет и разумно управление, се надяваме за последно поне на разум и отговорност", заяви още Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари