Николай Денков: Нито ремонти на язовири са направени, нито е ясно къде са средствата от ДКК

1
На Държавната консолидационна компания са дадени няколкостотин милиона лева, но не си е свършила работата, добави премиерът
На Държавната консолидационна компания са дадени няколкостотин милиона лева, но не си е свършила работата, добави премиерът Снимка: МС

На Държавната консолидационна компания са дадени няколкостотин милиона лева, но не си е свършила работата, добави премиерът

Основните проблеми идват от природната стихия, а не са в резултат на човешки грешки. Това коментира пред журналисти в Монтана министър-председателят акад. Николай Денков по повод нанесените от поройните дъждове щети, предава БТА.

По думите му в района на Монтана през последните дни падналите валежи са два до четири пъти повече от месечната норма за този регион. Това е много силна концентрация на обилни валежи за кратко време и всъщност това създава проблема. Обратно на други случаи, благодарение на добрата координация на институциите, кметовете, областните управители, са преодолени много сериозни рискове. Можеше да изпаднем в ситуация, при която да броим човешки животи, коментира Денков.

И в Монтана, и във Враца най-критично беше снощи, когато трябваше да се реши как ще се действа с язовирите, доколко ще се изпуска водата, защото всеки по-голям дебит облекчава язовира, но натоварва с наводнения в долната част на реката. За щастие, експертите тук взеха правилно решение, точният дебит бяха използвали, така че нивото на язовир "Огоста" престана да се покачва, а в същото време в Хайредин и другите населени места водата започна да се отича вече, добави Денков.

По думите му в последните дни е имало голяма опасност за хората в областта, но благодарение на координираните усилия на всички институции са предотвратени по-рискови ситуации.

Денков подчерта, че сега въпросът е да се премахнат последиците и пострадалите хора да бъдат подпомогнати, включително и финансово.

Преди да говори пред журналистите премиерът участва в заседание на кризисния щаб и се срещна с областния управител.

Хората подчертаха, че ролята на областните управители е била много важна, защото те са координаторите, които могат да обеднят всички служби. От друга страна, всички навсякъде казват, че попадаме от криза в криза и между тях не се прави практически нищо, за да се преодолеят проблемите за следващия път. Тук визирам, както недостатъчните средства във Фонда за бедствия и аварии, така и средствата, които бяха дадени на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонтите на язовирите. Много от проблемите, които обсъждахме днес, можеше изобщо да не съществуват, ако междувременно ДКК си беше свършила работата, добави Денков.

Той коментира, че на ДКК са били дадени няколкостотин милиона лева, които биха били предостатъчни за ремонти на основните язовири. За съжаление в момента нито ремонтите са направени, нито е ясно къде са средствата. От две години този въпрос стои и все още няма решение, заяви Денков.

Според него щетите от наводненията се равняват на близо 1 млрд. лева.

По-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков участва в в заседание на областния кризисен щаб и във Враца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    До 1
    Запретнах ръкави,готов съм,ти събувай гащите и на колене...
  • 1
    1
    123
    Понеже драпа много, хомо-сифилистик, запретвай ръкави и ти я свърши работата. А парите е ясно къде са, у твоите партньори.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари