Никола Янков: С хеликоптерни пари държавата субсидира най-заможните българи

1
Парите на държавата трябва да се фокусират върху бедните хора, които и сега са на социални помощи
Парите на държавата трябва да се фокусират върху бедните хора, които и сега са на социални помощи Снимка: Експат Капитал

Парите на държавата трябва да се фокусират върху бедните хора, които и сега са на социални помощи

"По-точната формулировка в случая е антикризисни мерки, не антиинфлационни, защото те са социални програми за подпомагане на доходите на населението. Те обаче са замислени като доста широки мерки без конкретна цел за конкретна група от нуждаещи се граждани. Субсидирайки стоки като бензин, дизел, парно, ние субсидираме хората с най-голямо потребление, които са по-заможните".

Това коментира пред БНР Никола Янков, основател и собственик на Експат Капитал, бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта.

По думите му трябва да се концентрират парите на държавата само върху бедните хора, които и сега са на социални помощи:

"За да могат тези хора да усетят по джоба си няколко стотин лева помощи на месец, а не 20-30 лева, както ще се получи в момента, когато с хеликоптер раздава пари на всички, субсидирайки по този начин потреблението на най-заможните българи".

Никола Янков определи исканията на бизнеса като политически:

"Тази част от бизнеса, която в момента протестира и се опитва да извива ръцете на правителството, не е представената част от българския бизнес. Много голяма част от бизнеса няма нужда от помощ от държавата или е готов да се справя самостоятелно, като прехвърли разходите, които са се увеличили, в цената на своите стоки и услуги. Така се прави в една нормална пазарна икономика, включително и в Европа. Държавната помощ е забранена от ЕС, защото ние се конкурираме с техните стоки и услуги".

Той подчерта, че държавата може да помогне на бизнеса, като субсидира нови работни места, но "ние такива мерки не виждаме".

"Няма защо транспортните фирми да протестират. Това е в графа "политически протест", каза още Янков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари