Невролог: Наблюдаваме инсулти дори месец след прекаран COVID-19

0
Д-р Денева обобщи, че след прекаран коронавирус един от най-честите и дългооставащи симптоми е лесната уморяемост
Д-р Денева обобщи, че след прекаран коронавирус един от най-честите и дългооставащи симптоми е лесната уморяемост Видео: bTV

„Наблюдаваме неврологични усложнения от COVID-19 с различна продължителност, дори и месец след прекарана инфекция. Засичаме и от типа инсулти месец след възстановяването“, каза неврологът д-р Ваня Денева в предаването „Тази сутрин“

„Вече е доказано, че механизмът, по който коронавирусът атакува белите дробове и сърцето е същият, с който атакува и нервната ни система“, каза още тя.

По думите й неврологичните усложнения и симптоми при COVID-19 се разделят на три различни степени. Най-леката е загуба на вкус и мирис, за които вече е доказано, че се дължат на неврологичен проблем, а не на локални промени.

Втората степен атакува съдовете на мозъчните обвивки и образува тромби.

Третата и най-тежка е степен, когато коронавирусът преодолее кръвномозъчната бариера и проникне в тъканите на мозъка. Тогава той може да причини различни увреждания и усложнения, сред които и енцефалит.

Д-р Денева обобщи, че след прекаран коронавирус един от най-честите и дългооставащи симптоми е лесната уморяемост.

„Освен физическите белези често се наблюдава и емоционална лабилност, депресивност и различни болкови синдроми“, коментира още д-р Денева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук