Вирусолог: Грипът помага на COVID-19 при влизане в организма

0
"Не са необичайни случаите на заразяване с грип и коронавирус", заяви проф. Радостина Александрова
"Не са необичайни случаите на заразяване с грип и коронавирус", заяви проф. Радостина Александрова Видео: NOVA NEWS

Грипът може да бъде сериозно заболяване

"Не са необичайни случаите на заразяване с грип и коронавирус. Грипът може да помогне като повиши изявата на входната врата на ковид. Има хипотеза, че в първите месеци на 2020 г. когато са циркулирали едновременно, грипът е помогнал на ковид. Според друга публикация обаче когато са заедно, никога не се намират на едно място в белия дроб. Грип "Камбоджа" не е по-опасен от всеки друг грип".

Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова пред NOVA по повод информациите за поява на 18 случая на новия грип у нас.

По думите й грипът може да бъде сериозно заболяване. "Целта е 3/4 от уязвимите групи да се ваксинират. Ефективността на ваксината варират от 40 до 60%. Поставянето й намалява от 30 до 60% риска от усложнения. Имаме ниско ваксинационно покритие и за грип", сподели тя. И допълни, че всяка година 15-20% от населението на Земята се инфектира с грип.

"От 1952-ра година насам има система за надзор към СЗО - повече от 120 лаборатории в много страни целогодишно следят грипния вирус. Два пъти в годината се събира комитет, който обсъжда какво да съдържа бъдеща ваксина", обясни медикът. Според нея стихването на ковид вълната може би няма да стане едновременно във всички страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари