"Не подкрепям никого" събра гласове за шесто място в парламента

1
С "Не подкрепям никого" са гласували 108 842 българи
С "Не подкрепям никого" са гласували 108 842 българи Снимка: Dunavmost / Архив

С "Не подкрепям никого" са гласували 108 842 българи

Протестният вот, изразен с отбелязване в бюлетината на квадратчето "Не подкрепям никого", достигна исторически рекорд - според данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 99,58% обработени секционни протоколи по този начин са гласували 108 842 българи. Те са направили усилието да отидат до изборните секции, само за да заявят, че не харесват никоя от участващите в поредните предсрочни парламентарни избори, съобщава Дневник.

Ако тези гласове бяха отишли за партия или коалиция, те биха я изпратили в новото Народно събрание с група от вероятно 11 депутати, сочи изчислението на базата на обявените от ЦИК гласове. "Не подкрепям никого" изпреварва с над 5 хиляди гласа последната партия, която прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента - "Има такъв народ" (103 641).

Всъщност, гласовете "Не подкрепям никого" не се отчитат като резултат за участник в изборите и се взимат предвид единствено за избирателната активност, която пък е от ключово значение при евентуални референдуми - за валидно се смята допитване, в което са участвали поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, и с "Да" са отговорили над половината.

Това е най-високото ниво на протестен вот с действителни гласове на парламентарни избори от създаването на полето "Не подкрепям никого" в бюлетините. То беше въведено с промените в Изборния кодекс от 2016 година, които направиха гласуването задължително. Най-малко хора са го използвали през юли 2021 година, когато е било отбелязано от 35 хил. души, т.е. пет пъти по-малко, отколкото в неделя (2 април 2023 година).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    До анонимен
    Нека сега да ядех уя ня боко чоко или кривоустия с пендела кокорчо или на копейкин нбоклук такъв! Народа иска 120 депутата и да ди намалят заплатите и да се сменят не деса курвата от дулово да е кандидат от русе!!! Боко от банкя кандидат в Сф ай стига!!!!
  • 9
    2
    русенец
    Всъщност 60% от избирателите не подкрепиха никой. Ако могат да направят партия, то тя щеше да има почти абсолютно мнозинство.
  • 0
    1
    Анонимен
    Нека сега "Не подкрепям никого" да. ви прави кабинет.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари