Предизборни размисли от градския пейзаж

3
Призиви за гласуване с „Не подкрепям никого“ са разлепени по кошчетата за боклук в центъра на Русе
Призиви за гласуване с „Не подкрепям никого“ са разлепени по кошчетата за боклук в центъра на Русе Снимка: Dunavmost

Призиви за гласуване с „Не подкрепям никого“ са разлепени по кошчетата за боклук в центъра на Русе

Остават броени дни до вота за Народно събрание, който ще се проведе на 2 април. Изморени ли са хората от избори, каква ще е този път избирателната активност, кои партии ще преминат 4-процентовата бариера? Предстои да видим. Представителите на по-големите партии и коалиции активно обикалят страната и провеждат своите кампании.

В центъра на Русе, по време на своята разходка, хората се натъкват на различни шатри, демократични кафенета, масички и всякакви други пособия, които кандидат депутатите използват за агитация. Раздават се листовки, популярни лица ни гледат от предизборните плакати из целия град и от нас – гражданите, се иска за пореден път да упражним правото си на глас, да направим своя избор и да легитимираме управляващите.

Когато през 2017 година беше въведено задължителното гласуване се появи опцията „Не подкрепям никого“. Именно така гласуваха 87 635 българи на последните избори на 2 октомври 2022 година. Този вот беше 3,5 процента – почти сходен с гласовете на „Има такъв народ“, за които гласуваха 96 026 избиратели. Този вот беше близък до 4-процентния праг за влизане в парламента. След последните избори социолозите казаха, че вотът „Не подкрепям никого“ е сигнал за криза на представителството, на лидерството и на доверието и е следствие от качеството на политическите партии в България.

По информация от ЦИК гласовете „Не подкрепям никого“ са действителни и те участват в определянето на избирателната активност. Тези гласове обаче, не участват при определяне на 4-процентния праг за партии и коалиции за влизане в парламента. Те не се прехвърлят и не се разпределят към други партии или коалиции. Реално тези гласове не се отразяват по никакъв начин на изборния резултат, а само увеличават избирателната активност и легитимират Народно събрание от 240 представители, иначе избрани с изключително малък брой гласове на български граждани. Само да припомним, че на последните избори през октомври миналата година избирателната активност падна до 39,41%. Като махнем от тях 3,5% на гласувалите с „Не подкрепям никого“, това означава че последното редовно правителство е управлявало страната ни с 35,91% легитимност.

От изборите за Народно събрание през април 2021 година, когато избирателната активност е била 50,61%, през изборите на 11 юли 2021 година с активност от 42,19%, стигнахме до 39,41% през октомври 2022 година. Да видим сега, на 2 април 2023 година, покачване или още по-голям спад ще наблюдаваме в активността на гражданите.

Русенци, имате точно една седмица да вземете своето решение да гласувате ли и как на предстоящия вот. По Конституция гласуването не е задължително, а се определя като „морален дълг“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    daskal
    Е, привържениците на герб, дпс и възраждане със сигурност ще гласуват. Така че като не гласувате, най-сигурно гласувате за тях. Дерзайте!
  • 1
    11
    Аут
    Не на кесийковците празнодумци с театрални постановки за чист въздух и такси от Дунав мост. Не на жадните за власт и пари, които чрез собствен труд са за никъде. Аут на некадърниците.
  • 0
    10
    Кай
    Не трябва да има 4% праг, а първите 4, получили най-много гласове влизат в НС. Останалите - по римски "да го ду..ат" без субсидии. По този начин ще се ограничи безумния брой на партиите в БГ.
  • 8
    9
    Aluna
    Хахахахахахах голяма простотия, такова наказване ще падне, че ум да ти зайде, фишеци за глупаци. С не подкрепям никого, гласуваш за партии с твърд електорат.
  • 2
    8
    ЛюбоПетко
    Наесен очакваме какъв ще е плакатът на изневерилия в кабинета си, на любовта на живота си сегашен Феодалисимус. Дали ще е със същата от кабинета? Пача или Красота?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари