Назрява конфликт в тежкотоварния автотранспорт

3
От средата на март заплатите на международните шофьори са паднали с над 400 евро
От средата на март заплатите на международните шофьори са паднали с над 400 евро Снимка: БГНЕС

Назрява сериозен конфликт в сферата на международния тежкотоварен автомобилен транспорт.

Това става ясно веднага след публикуването на статията „Превозвачите също умуват дали да поискат подкрепа от държавата“ в Economic.bg. От стотиците коментари в различните групи на международни шофьори във Фейсбук и от директни разговори по телефона с някои от тях стана категорично ясно, че те изобщо не вярват, че могат да получат бонуси като лекарите, медицинските сестри и полицаите.

Нещо повече, мнозина от тях заявиха, че не мечтаят за бонуси, но че биха се радвали, ако поне им възстановят заплащането отпреди кризата. Защото, оказва се, въпреки че през последните два месеца те продължават да работят в условията на сложна международна пандемична обстановка и да доставят важни медицински товари, храни, други стоки и суровини, след 13 март заплащането на повечето от тях е било намалено средно с над 400 евро на водач.

Пълни глупости... Помощ за водачите... Ала бала... Чисто и просто ще са пари единствено за собствениците на фирмите... Шофьорите ще са доволни да издействат тази измислена карантина да отпадне и да могат да се почувстват поне малко нормални хора.“, гласи коментар на водач под статията.

Те чорбаджиите се чудят какво да направят, че да ти орежат парите!!!! Ти за бонуси мечтаеш!!!!“, репликира друг.

Като блокираме всички пътища – ще дадат“, буни колегите си трети.

Проблемът е, че никога не сме единни и затова навсякъде като отидем ни подритват като кучета. Мисленето ни е робско!“, анализира четвърти.

Защото не сме единни! Ако бяхме спрели всички, поне нямаше да намалят парите. Абе, к‘во ли пиша тук, ние на пътя се подминаваме и се псуваме, а аз за единство говоря!“, ядосва се пети.

Все в този дух са още няколкостотин коментара. Всички до един обаче са единодушни, че задължителната карантина за международните шофьори трябва незабавно да се отмени.

Аз имам родители в съседство, та като се върна, ги изпращам при жена ми, за да карам карантината в тяхното жилище“, обясни международен шофьор. „Имам обаче доста колеги само с по едно малко жилище, които, за да не заразят семейството си, спят по 14 дни в камионите - живи да ги ожалиш!“, допълни той.

Лесно е да въртиш волана и да искаш голяма заплата, но тя не пада от Луната, а трябва да се изкара отнякъде“, коментира от своя страна собственик на малка фирма за международен автотранспорт. "Вярно е, че заплащането на шофьорите беше намалено, но в тази кризисна обстановка това е не само нормално, но и необходимо, за да продължим да съществуваме и те да имат работа“, допълни той.

Преди кризата шофьорите получаваха по 2300 – 2500 евро, а сега заплащането им падна до 1800 – 2000 евро. Да, това е така. Но когато приходите от дадена релация паднат с над 40%, какво друго можеш да правиш, освен да режеш разходи? Преди кризата с пандемията средното навло до Германия беше около 1700 евро, а сега падна до под 1200 евро. Как мога да продължавам да плащам космическите заплати на шофьорите отпреди кризата, които бяха постигнати с изнудване от тяхна страна, тъй като имаше недостиг от шофьори? Така че шофьорите вече не могат да си мечтаят за онези високи командировъчни, които получаваха преди кризата. Защото тогава ние търсехме шофьори и ги наемахме срещу много пари, а сега те търсят работа и не могат да си намерят, защото много фирми работят с намален обем или направо спряха работа“, завърши коментара си собственикът на фирма с десетина камиона.

Действително по данни, изнесени неотдавна от Европейската комисия, излишъкът на камиони в ЕС вече надхвърля 35%. А при свръхпредлагане законите на пазара изискват спад на цените.

И как точно ще излязат да протестират шофьорите, че не ми е ясно“, коментира собственик на голяма транспортна компания. „С кои камиони смятат да блокират пътищата? С моите? Защото те собствени камиони нямат! Нека опитат да блокират пътища в нарушение на закона, пък да видим какво ще стане“, допълни той.

Коментарите и заканите на шофьорите са ми направо смешни“, анализира собственик на трета транспортна компания. „Оплакват се от карантината, нали? Негодуват, че спели по 14 дни в кабините! А защо? Коя фирма оставя водача си да спи в кабината? Какво означава на практика това? Означава само едно – че фирмата няма работа, затова камионът стои със седмици и е свободен водачът му да спи в него. Ако имаше товари, като се завърне у нас водачът, щеше да спи само една нощ в кабината, а на другия ден да натовари и отново да потегли за чужбина. През това време от вкъщи ще му донесат една чанта с чисти дрехи, ще вземат друга чанта с мръсните за пране – и това е. А след като камионът стои две седмици без работа – с какви очи се оплакват от карантината, че и за старото високо заплащане претендират“, ядосано коментира бизнесменът.

Всичките тези, а също и други важни проблеми на бранша, ще се обсъждат между представителите на различните браншови организации след броени дни. И докато се коментират различните позиции на различните организации, собствениците, които коментираха проблемите специално за Economic.bg, предпочетоха на направят засега това анонимно.

Не искаме предварително да ни свързват с тази или онази позиция, а и самите позиции тепърва ще се изясняват“, коментираха почти еднозначно всички те. Всички те бяха на мнение, че дори и когато отмине кризата, пазарът на автомобилните превози на товари в Европа вече няма да е същият. Според тях предстои голямо разместване на пластовете на пазара, а досегашните високи заплати на шофьорите ще останат само спомен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари