Навършват се 97 години от най-тежкия удар, нанасян на страната ни

0
На 27 ноември 1919 година е подписан Ньойския мирен договор, който лишава България от част от териториите й
На 27 ноември 1919 година е подписан Ньойския мирен договор, който лишава България от част от териториите й Снимка: Teenproblem.net

Днес се навършват 97 години от подписването на Ньойския мирен договор.

С него на България са наложени тежки териториални, политически и икономически клаузи затова, че воюва на страната на Централните сили по време на Първата световна война. Страната ни губи за втори път Южна Добруджа, както излаза си на Егейско море и Западните покрайнини.

Във войните за национално обединение от 1912 до 1918 година България дава стотици хиляди убити и ранени, а след тях приютява стотици хиляди бежанци от териториите, останали под чужда власт.  

През лятото на 1919 г. парламентът изпраща българска делегация при Парижката конференция на страните, победили във войната. Първите държавни мъже на България пътуват и пристигат подобно на военнопленници. Пътуват осем дни с влак за Париж без никакви удобства, като трябва да минат тъкмо през Белград, пазени през цялото време от офицери и няколко батальона сенегалски войници. Пристигат в Париж на 27 юли и в продължение на два месеца не им е било разрешено да излизат от хотел „Шато дьо Мадрид“ без специални разрешения, издавани със записване ден по-рано.

Договорът е подписан на 27 ноември 1919 година от министър-председателя Александър Стамболийски от българска страна. След подписването, според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Според други домакините му предложили да я вземе за спомен, но той отказал.

От страна на Антантата страни по договора са Съединените американски щати, Британската империя, Франция, Италия и Япония, посочени като основни сили, както и Белгия, Китай, Куба, Гърция, Хиджаз, Полша, Португалия, Румъния, Сръбско-хърватско-словенската държава, Сиам и Чехословакия.

Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари