120 години от Илинденско-Преображенското въстание

1
Национален възпоменателен събор на Петрова нива
Национален възпоменателен събор на Петрова нива Снимка: Фейсбук, Зелена Странджа

Национален възпоменателен събор на Петрова нива

Тазгодишният събор на Петрова нива отбелязва 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

В историческата местност ще прозвучат странджански песни и ще бъдат представени традиционни български хора.

Руско-турската освободителна война и последвалия Берлински конгрес донасят свободата само на част от българите, припомня "Зелена Странджа". Обширни територии в Македония, Одринска Тракия и Странджанско, заселени главно с българи, остават извън пределите на нашата държава. През следващите няколко десетилетия основната задача пред младото княжество е било постигането на така жадуваното национално обединение. Българите, останали извън пределите му обаче не са чакали на готово така мечтаната свобода.

За мнозина от тях революционното дело продължава с пълна сила, като най-добрият пример за жертвоготовността им е избухналото през 1903 година Илинденско-Преображенско въстание.

Самият бунт избухва главно в районите на Македония и Одринска Тракия, но в историята му ключова роля играе живописната местност Петрова нива.

Там на 28 юни 1903 се провежда конгрес на Одринския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, на който се решава въстание да се вдигне и в района на Странджа, Одринска и Беломорска Тракия, което да подкрепи вече избухналото такова в Македония (известно като Илинденско). Въпреки слабата подготовка на въстаниците, бунтът все пак е обявен и остава в историята като Преображенско въстание.

26 дни зле въоръжените въстаници се сражават с 40-хилядна редовна турска армия и башибозушки орди. Въстанието е потушено с нечувана жестокост, избити са хиляди старци, жени и деца, изгорени са повече от 25 /някъде се споменава 60/ села. Оцелелите напускат родния край и търсят спасение в свободна България.

За да се увековечи спомена за саможертвата на въстаниците и стремежа им към национално освобождение, на 16 август 1958 г. на Петрова нива е открит паметник, а през 2003-та е построена и църквата „Света Петка". Музейна експозиция припомня за героичните събития чрез богат снимков материал, документи и експонати, а всяка през август година там се провежда и Национален възпоменателен събор .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари