Нашествието на миризливките

0
Насекомите търсят топли местенца, като вашия дом например, където да се стоплят
Насекомите търсят топли местенца, като вашия дом например, където да се стоплят

Насекомите търсят топли местенца, като вашия дом например, където да се стоплят

Есен е, а това означава миграция. Птиците са се отправили на юг. Катериците се впускат с пълна сила да събират жълъди за зимата.

С понижаването на температурите насекомите започват да търсят топли местенца, като вашия дом например, където да се стоплят.

Някои от тези насекоми - като бръмбари и стоножки - може да не са новост за вас, но други може би ще ви изненадат. Такъв пример е кафявата мраморна дървеница, позната още на разговорен език като "миризливка". Тя е с дължина около 2 сантиметра и почти същата ширина, с плосък бял корем, родното място на миризливките е Азия.

Какво трябва да знаем

Това миризливо насекомо не е токсично, но е въоръжено със защитен механизъм, който обяснява името му. Когато са застрашени или раздразнени, миризливите им жлези отделят неприятна специфична миризма, заради която буболечките са получили названието си.

Къде можем да ги открием

Обичайно бихте забелязали струпани кафяви дървеници върху тухлени повърхности по време на топлите есенни дни. В този момент те се опитват да намерят начин как да влязат в дома ви. И ако все пак успеят да намерят входа - има добра новина - няма как да причинят някакви повреди, те не хапят, нито жилят.

Вреди

Миризливката се храни с около 170 вида селскостопански култури, което представлява риск за фермерите. През 2010 година нашествие на миризливки е унищожило ябълкови култури в един от американските щати, което довело до щети за 37 милиона долара.

 

Домашни начини да се избавите от миризливки

Когато си имате работа с миризливки, трябва да се уверите, че те нямат шанс да влязат в дома ви, особено през есента, когато най-вероятно биха опитали да се подслонят при вас.

Запушете процепи и дупки, които намирате, особено около врати, прозорци, отдушници, климатици, таванско осветление, мазета. Веднъж влезли в стените ви, тяхното контролиране става много трудно, така че по-добре вземете превантивни мерки навреме. За целта можете да използвате силикон, като напръскате със спрей от вътрешната страна на стените за по-голяма сигурност. Този механичен подход би трябвало да е достатъчен, за да предотврати нашествие, ако е извършен навреме.

Ако не искате да използвате химически пестициди, можете да използвате естествени такива

Най-добрият инсектицид под формата на пудра, който можете да използвате е диатомита. Ако наръсите с него вътре и вън от дома си, вие ще създадете една своеобразна бариера за миризливките. Веднъж влезли в контакт с този продукт, буболечките ще се дехидратират и ще умрат. Можете също да ги поръсите с пудрата, когато ги видите, което ще има същия ефект.

Смес от чесън на прах и вода, напръскана по первазите на прозорците и прага на вратите също е с доказан репелентен ефект срещу този вредител. Запомнете – сместа няма да ги убие, а само прогони. Същият ефект би имала и ментата.

Третирайте различни места и повърхности със смес от ментово олио и вода и вие успешно ще запазите буболечките настрана от дома си.

Прах от котешка мента (коча трева) също може да се използва, разпръскайте я в градината и къщата си, особено в зоните, които предразполагат появата на миризливки. Можете да си отглеждате коча трева в градината като по-дълготрайно решение за защита от вредители.

Миризливките не харесват и аромата на кедър, но ако тези методи не с достатъчен репелентен ефект, то вие може да решите да използвате химически продукти, за да предотвратите инвазия на дома си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари