Нашествието на миризливките

2
Досадната напаст влиза в спалните, разхожда се по мебелите, промушва се през прозорци
Досадната напаст влиза в спалните, разхожда се по мебелите, промушва се през прозорци

Климатичните промени увеличават популацията им, но не са опасни за хората.

Хора от всички краища на страната пропищяха от досадната напаст - влизат в спалните, разхождат се по мебелите, промушват се през прозорци.

"Самото време е малко различно от минали години. Затова се получава този бум на бръмбари. Годината започна дъждовно, лятото продължава дълго. Има промени в климата, затова има промени и в животинския свят", коментира биологът доц. Петър Берон.

Миризливка, известна още под името вонещица, е насекомо от разред Полутвърдокрили. Възрастните са яркозелени през пролетта и лятото. Те придобиват по-тъмен бронзовокафяв цвят през есента. Когато са раздразнени или застрашени, отделят течност със специфична неприятна миризма, която се излъчва от т. нар. миризливи жлези. Ако решите да ги уловите или изгоните, те ще ви бомбардират с острата си миризма.

Все пак в народните поверия е останало уважението към миризливките и вярата в свръхестествените им сили. Нашите предци вярвали, че когато миризливка влезе в дома, ще има пари. Затова повечето хора не ги убиват.

"Миризливки винаги си е имало. И на мен ми влизат през прозореца и ми падат на масата, когато работя вечерно време", коментира ученият. И допълва: "Тези буболечки не са опасни за хората. Няма да нападнат някого или да направят сериозна беля. Просто са досадни."

Как да се отървем от миризливките

Миризливките са активни от април до октомври. Отглеждат едно поколение, като снасят яйцата си върху листата на растенията на групи от няколко броя. Личинките се появяват след една или две седмици, в зависимост от вида, като в началото се задържат групово, а по-късно се разполагат върху цялото растение. 

Когато температурите започнат да падат и те търсят по-топло местенце. Тогава се пренасят от градините и парковете в домовете ни и се превръщат в истинска напаст – особено когато популацията е висока.

Химичните средства за борба са от втора група и използването им  е нежелателно, особено в домовете ни. Освен това те са резистентни към повечето пестициди.

Най-добрият естествен инсектицид, който може да се използва под формата на пудра е диатомитът.

Когато влязат в контакт с пудрата миризливките се дехидратират и умират. Може да се наръси директно върху тях или да се създаде своеобразна бариера, за да се ограничи навлизането им. Друг инсектицид, който не е опасен за човека и не уврежда почвата, но е ефикасен срещу миризливките е пиретрума. Той се извлича от красивото градинско цвете пиретрум.

Други инсектицидни средства са отвара от люспите на лук, настойка от лют пипер, синап и чесън. Същото действие има и ментовото масло или отвара от мента. С тези домашни средства могат да се пръскат многократно както стайните, така и градинските растения. Те не убиват миризливките, но ги прогонват.

Превантивните мерки предвиждат почистване на листата и изнасяне навън и редовно разрохкване на почвата.

Растителноядните миризливки не са опасни за човека, но са неприятни и силно досадни. Затова е важно да се вземат навременни и ефикасни  мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари