"Наса": Тази Коледа може да ни е последната...

0
Астрономи в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико наблюдават за движението на огромното небесно тяло
Астрономи в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико наблюдават за движението на огромното небесно тяло Снимка: nasa.gov

Астрономите от обсерваторията Аресибо наблюдават гигантски астероид устремил се към Земята, вероятният сблъсък е на 25.12

Учени от NASA съобщиха, че към Земята се носи гигантски астероид, който при стълкновение с повърхността на планетата, може да предизвика мощни земетресения и изригвания на вулкани с непредвидими последствия, пише Блиц.

Те предполагат, че астероидът може да удари Земята навръх Коледа – 25 декември.

Астрономи в обсерваторията Аресибо в Пуерто Рико наблюдават за движението на огромното небесно тяло. Според първоначалната версия огласена в началото на декември обектът №2003 SD220 максимално ще се сближи със Земята на 23 декември 2015 година.

Астероидът има диаметър 2 километра, състои се от твърда скала и е в списъка на 17-те най-опасни небесни тела, които могат да приближат Земята. Тогавашните разчети сочеха, че астероидът ще премине на около 10 милиона километра от нашата планета, като също съществуваше заплаха от земетресения.

Руският астрофизик Владимир Липунов обаче разсея тези опасения по радио Sputnik.  

Той смята, че небесният камък няма да падне на Рождество.  Ученият твърди, че астероидът е открит още преди 15 години, орбитата му е добре известна и се води постоянно наблюдение за придвижването му.

Липунов обяснява, че спътникът ще прелети на разстояние 1,5 милиона километра от Земята, но масата му е не е толкова голяма, че да предизвика някакви катастрофални явления на планетата ни.

Ученият уверява, че през близките няколко десетилетия небесно тяло с подобен размер не заплашва Земята. Според него много опасни са астероиди с диаметър няколко десетки или стотици метра.  Те са твърде много и е много трудно да бъдат открити и засечени, обяснява астрофизикът.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари