Астероид с размерите на камион премина край Земята

0
Астероидът 2023 BU премина без инциденти
Астероидът 2023 BU премина без инциденти Снимка: АП

Астероидът 2023 BU премина без инциденти

Малък астероид с размерите на камион, който внезапно се появи в близост до Земята преди няколко дни, прелетя край планетата, без да причини щети, съобщи АФП, позовавайки се на НАСА, предаде БТА.

Противно на очакванията, създадени от холивудски филмови продукции, не бе необходима глобална спасителна мисия, която да го взриви или отклони. Астероидът 2023 BU премина без инциденти, преди да потъна отново в космическия мрак.

Обектът, забелязан за пръв път в събота от обсерватория в Крим, достигна до най-близката точка до Земята над южните района на Южна Америка около 00:29 часа по Гринуич в петък. В най-близката си точка астероидът е бил на 3600 километра от земната повърхност, доста по-близо от повечето геостационарни спътници в орбита.

Астероидът бе засечен в събота от любителя астроном Генадий Борисов, открил през 2019 г. кометата, която вече носи неговото име. Няколко обсерватории по света потвърдиха наближаването на астероида.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари