Напрежение между Общината и ПП-ДБ в Русе

6
Двете страни си размениха задочни обвинения заради проекти
Двете страни си размениха задочни обвинения заради проекти Снимка: Dunavmost

Двете страни си размениха задочни обвинения заради проекти

Задочни обвинения се размениха днес между общинските съветници от ПП-ДБ в Русе и Община Русе по повод подадените проекти за финансиране от държавния бюджет, информира Русе Медиа. ПП-ДБ заявиха, че общинската администрация е дала знак за липса на идеи и административен капацитет, а зам.-кметът по икономика и инвестиции Златомира Стефанова коментира, че съветниците са демонстрирали некомпетентност и въвеждат в заблуда обществеността с некоректна и непроверена информация.

Велизар Павлов от ПП-ДБ представи справка от проекта за държавен бюджет за 2024 г., където Община Русе фигурира с четири проекта на стойност около 5,9 млн.лв. И направи сравнение с Община Иваново, които са кандидатствали с проекти за 10 млн.лв. „За общини първа категория, каквато е община Русе, рамката е 50 млн.лв. Приемаме тази информация с безпокойство. Между първо и второ четене на бюджета има възможност за актуализиране и допълване на този списък. Ние имаме готовност да дадем наши предложения, които са обществено значими“, каза Велизар Павлов. Митко Кунчев пък направи анализ, според който парите по проектите се разпределят по 40 лв. на жител на общината, докато проектите на Иваново съответстват на 1370 лв. на жител. Съветниците от ПП-ДБ коментираха още, че проектите на Община Русе са само в графа енергийна ефективност, а няма инфраструктурни проекти за улици.

Зам.-кметът Златомира Стефанова изрази недоумението си, че общинските съветници изнасят публично заблуждаваща информация, без да са потърсили мнение от компетентни служители от общината, за което екипът на кмета Пенчо Милков е призовавал винаги. „Ние работим с официални документи, които можем да представим, ако някой се интересува и иска да получи информация“, каза още Стефанова. Директорът на дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ Ивайло Кадишев показа писмото на финансовия министър Асен Василев, изпратено до общината на 21.11.2023 г., в което се иска да представят проекти за периода 2024-2025г. общо до 16 млн.лв. ,като община първа категория. Както е известно, общините масово бяха сюрпризирани от дадения срок в рамките на няколко часа да представят проектите си.

Община Русе го е направила, като впоследствие единият проект е бил пренасочен по съвет на МФ за кандидатстване по друга процедура – става дума за физкултурния салон на ОУ „Никола Обретенов“.

Така подадените проекти са паднали на сума до 12 млн.лв. И тъй като те ще се реализират в рамките на повече от 1 година, затова в проектобюджета за 2024 г. е посочена само половината от стойността им. Останалите 6 млн.лв. ще бъдат в бюджет 2025 г.

Става дума за ремонта на Художествената галерия на обща стойност 7,3 млн.лв., за мерки за енергийна ефективност на сградата на ул.“Котовск“ за 1,165 млн.лв., за енергийна ефективност и ремонт на спортен комплекс „Ялта“ за 2,7 млн.лв. и на спортен комплекс Локомотив“ за 860 000 лв.

Условията е да се изпълнят до 2026 г., а колкото до предложението за рамка от 50 млн.лв. за проекти на общините, ако тя влезе в сила, срокът за подаване на още предложения е до 1 март 2024 г. „Тези прагове все още са условни, тъй като на практика става въпрос за намерение на държавата, което все още не е факт. Ние имаме готовност да внесем още проекти, ако условията бъдат променени“, казаха от общинската администрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    ...
    Аххахахахаа , айде не давайте за пример точно община Иваново . Там огромен процент от усвоените от проекти суми влизат в джоба оня сфинктер Миланов . Разходете се из селата , които са в тази община и разгледайте ......1370 лв средно на жител , но само на хартия .
  • 11
    5
    паркинг
    за 4 години прогнилия и безхаберен екип на Пенчо няма нито един спечелен проект. Всичко с което се снима е наследство от Стоилов. Златомирка пък тотал щета
  • 13
    4
    До 3
    То да беше само той! Виц как се менкат "кадрите" на ОПГ ГРОБ-ДПС-БКП-ИТН-МВРО! Жалки проститутки!
  • 16
    3
    Така нареченият
    професор от РУ Велизар Павлов хитричко е сменил партията си,виждам.То е основен принцип при някои хора-Интересът клати феса. След 2-3 години може да е с други.Важно е кариера да се прави и да сме на позиции
  • 16
    2
    Ох
    Отново високомерието на общинските служители. Все неразбрани и неоценени. Като загубиха парите за асфалтиране, пак ли не ги разбрахме? За комунистите парите са нищо - все ще дойдат отнякъде, заем или друго. Не ги е грижа как се създават и че бъдещите поколения ще ги плащат. Направете нещо значимо за града, стига с тия ремонти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари