Напънала се планината и...родила мишка!

3
Та и ПП-ДБ така - Конституция!
Та и ПП-ДБ така - Конституция! Снимка: Facebook

Та и ПП-ДБ така - Конституция!

Водещата новина (разбира се, за да се скараме пак - Трети март обслужва или не руската пропаганда) е, че предлагат Националният празник на Република България да е 24 май, именуван “Ден на българското слово, просвета и култура, и на кирилицата.” Тоест кирилицата не е българска??? И това след тежките битки на патриотите в 44 НС изрично да бъде признат този чисто наш принос към световната цивилизация... Защо тоя отказ на жълтопаветните десни? Кого обслужват? Македонските претенции или руските панслависти?

Сигурно гузни от явното си дезертьорство по темата, предлагат прилична редакция на член 3, която говори за ценностите на просвещението, духовността, свободата и равноправието, Левски и Светите братя Кирил и Методий, но не споменава нищо за християнските ни корени. Явно, за да не засегнем Сараите...

Колкото до другата димка - ограничаване последователните мандати на кметовете - идеята не е лоша. Друг въпрос е два или три примерно да бъдат, но защо същото не важи за министрите? Или за депутатите? Нима централната власт не предполага още по-сериозни възможности за създаване на схеми и феодално-корпоративни зависимости?!

Вадят и зъбите на президента, задължавайки го да назначи за служебно правителство последното редовно, с което съвсем изпразват от смисъл прекия избор на тази институция.

При съдебната реформа - изненади няма: два отделни съвета на съдии и прокурори ще я имитират. Второ издание на първия напън на Христо Иванов от 2016-та, който няма да има по-добри резултати. Съдиите ще си избират сами своя съвет (с помощта на соросоидните си “професионални” организации), виж за прокурорите не е така.

Досега главният прокурор беше нарочен за символ на задкулисието, сега задкулисието в Народното събрание ще управлява прокуратурата. Шест от десет члена на прокурорския съвет ще се избират от политиците и ще са незаобиколими при избора на главния прокурор. Така ще има гарантиратирано 70% мнозинство в кадровия орган. Все пак, за да няма импровизации и да не се помисли някой от избраните за независим, Министърът на правосъдието ще може да предлага кандидат за главен прокурор и да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на прокурори и следователи. Президентът вече няма да издава указ и няма да може да върне неподходяща кандидатура за главен прокурор.

Тоест прокуратурата уж остава част от съдебната власт (което винаги съм твърдял, че е сбъркано), но е на ръчно командване от управляващите. Така хем е “независима”, хем този, от който зависи (политиците), не носи никаква отговорност...

Мисля, че към този “перфектен” проект няма да успеят да добавят нищо дори известни конституционалисти като Пеевски и Борисов, но да видим...

Искрен Веселинов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Баба
    Винаги избираме много умни глави и се чудим че не познават БЪРГАРСКАТА ИСТОРИЯ
  • 14
    3
    Гост
    Безродници , и вашето време ще дойде
  • 9
    2
    Балканеца
    1, пиши им направо на редакционната поща на кой да дават трибуна и на кой не. И другия път за име си избери нещо на кирилица, или направо кажи на лорер да предложи нов национален празник, 2 февруари - ден на меките китки и на шльокавицата.
  • 2
    1
    familiar
    Спрете да давате трибуна на тоя маргинал.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари