НАП: Задължително е предварителното деклариране за превозите на стоки с висок фискален риск

2
Системата на приходната агенция генерира уникален номер на превоз, който е валиден 14 дни
Системата на приходната агенция генерира уникален номер на превоз, който е валиден 14 дни

Системата на приходната агенция генерира уникален номер на превоз, който е валиден 14 дни

От 01.10.2023 г. Националната агенция за приходите (НАП) въведе режим за задължително предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск. Той се прилага за превозни средства над 3,5 тона, които транспортират стоки с висок фискален риск от друга държава-членка на ЕС към България или от нашата страна към държава от ЕС.

Данните се декларират чрез е-услуга Предоставяне на уникален номер за превоз на стоки с висок фискален риск при предварително деклариране на стоки, достъпна с квалифициран електронен подпис в Портал за електронни услуги на НАП. Чрез нея подават информация за първоначално деклариране на превоз на стоки, за изпращач/доставчик, получател/купувач, превозвач, транспортно средство, вид, количество и договорена стойност на стоката, място, дата, очакван час на натоварване/ изпращане/ претоварване/ получаване. Тя дава възможност за преглед и търсене на подадени данни, за потвърждаване на получаването на стоката с висок фискален риск или пък за корекция и анулиране на декларираните данни.

При подаването на информацията за превози на стоки с висок фискален риск, системата на НАП генерира и предоставя уникален номер на превоз (УНП). Той задължително трябва да се съобщи на водача на транспортното средство или на лицето, придружаващо стоката, превозвача или на този, който организира превоза. Валидността на УНП е 14 дни. При осъществяване на фискален контрол, заедно с документите, водачът на транспортното средство следва да предостави и този уникален номер.

Освен подаване на данни за превоз на стоки с висок фискален риска, потребителите могат да извършват и онлайн справка за осъществения контрол от страна на НАП върху превоза на рисковите стоки. Това става чрез услугата Справка за осъществен контрол върху движението на стоки с висок фискален риск.
Всички физически и юридически лица, които са подали „Заявление за ползване на електронните услуги на НАП от задължено лице“ или „Заявление за ползване на електронните услуги на НАП от упълномощено лице“ и са избрали група „Фискален контрол“ имат пълен и частичен достъп до услугата. Важно е да се отбележи, че лицата, подали заявление за ползване на електронната услуга за доброволно предварително деклариране на данни, не е необходимо да подават ново заявление.
За възникнали въпроси при ползването на услугата, потребителите могат да се обръщат към Информационния център на телефон: 0700 18 700 като изберат меню 7; на телефона на звеното по фискален контрол (+359 2) 9859 6809 или като изпратят писмено запитване на ел. адрес [email protected].

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари