Най-слаба активност на парламентарните избори в Румъния от 30 години

0
Час преди затварянето на урните в северната ни съседка все още не е ясно коя политическа сила ще събере най-много гласове
Час преди затварянето на урните в северната ни съседка все още не е ясно коя политическа сила ще събере най-много гласове Видео: БНТ

Парламентарни избори в Румъния по време на пандемия. 18 милиона души в северната ни съседка имат право на глас. Очакванията са управляващата дясноцентристка Национално-либерална партия да спечели най-много гласове.

Един час преди затварянето на урните в Румъния все още не е ясно коя политическа сила ще събере най-много гласове. Националлибералната и Социалдемократическата партия се движат много близо една до друга в различните неофициални екзитполове - с по около 30% от гласовете. Въпросът коя от двете ще бъде малко преди другата обаче не е най-важният. Решаващо е какво ще бъде разпределението на по-малките партии и най-вече кои ще са партиите, които ще преодолеят избирателния праг. От това ще зависи какви мнозинства ще могат да бъдат направени в следващия парламент и съответно съставът на бъдещото правителство, информира БНТ.

Заявеното желание на президента Йоханис е да даде нов мандат на сегашния премиер Людовик Орбан от Националлибералната партия, която да направи правителство заедно с алианса между Съюза "Спасете Румъния" и "Плюс". Вече изглежда все по-ясно обаче, че националлибералите и "Спасете Румъния" няма да имат мнозинство сами и ще трябва да разчитат на съюзници. Оттук и значимостта на позицията на ПМП - партията, основана от бившия президент Бъсеску, и на УДМР - партията на унгарското малцинство, която също като Националлибералната партия са част от Европейската народна партия.

От другата страна на политическия спектър -социалдемократите, макар в предизборните прогнози да бяха без шансове за мнозинство, разчитат на евентуална подкрепа от партията "Първа Румъния" на бившия премиер Понта.

"Гласувах за динамична, модерна и сигурна Румъния. Гласувах за страна, уважавана на световно ниво. Гласувах за качествени реформи, за ясно евроатлантическо сътрудничество и план за развитие, осигуряващ успеха, който страната заслужава", заяви премиерът Людовик Орбан.

"Гласувах за тези, които се нуждаят от пенсии, надбавки, отворени училища. Но гласувах и против некомпетентността и бездействието. Гласувах за румънските производители и за националните компании. Призовавам повече румънци да дойдат в избирателните секции. Това е много важен момент за следващите четири години", каза лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку.

Днешните парламентарни избори в Румъния най-вероятно ще счупят рекорда за най-слаба активност през последните 30 години. От 86% през 1990 г., 65% през 2000 г. и 39% през 2016 г., активността днес най-вероятно ще бъде около 33%. В 19.00 ч. бяха гласували едва 29,8% или 7% по-малко в сравнение с отпреди 4 години. Причината е най-вече пандемията от коронавирус, но не е за подценяване и повсеместната политическа апатия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари