Ден за размисъл преди парламентарните избори в Гърция

1
На кого ще доверят управлението на страната си гърците?
На кого ще доверят управлението на страната си гърците?

На кого ще доверят управлението на страната си гърците?

В полунощ приключи предизборната кампания в Гърция и днес в страната е ден за размисъл преди парламентарните избори утре.

Последните социологически проучвания дават преднина за управляващата дясноцентристка "Нова демокрация", но не е сигурно, че след гласуването в неделя ще е възможно съставянето на правителство.

В последните шест различни проучвания на общественото мнение, публикувани часове преди деня за размисъл, "Нова демокрация" има преднина между 5 до над 7 процента пред основния си опонент – лявата СИРИЗА.

Според гръцките социолози "Нова демокрация" ще получи между 36 и 39% от вота на гърците.

Основната опозиционна партия СИРИЗА изглежда няма да има над 30 %, а около 29.

Противоречива е картината за социалдемократическата ПАСОК, която според някои от проучванията изглежда застрашена да загуби дори третото място пред очевидно набиращата скорост Гръцка комунистическа партия - ККЕ, но според други ПАСОК си осигурява сравнително комфортен двуцифрен процент.

Според повечето социолози "МеРА25" на антиевропейски настроения Янис Варуфакис и "Елиники лиси" на ексцентричния политик, бизнесмен и журналист Кириакос Велопулос си осигуряват, и то сравнително комфортно, влизане в парламента, докато според други те се борят да преминат изборната бариера от 3%.

Не е сигурно, че в неделя Гърция ще има ново правителство заради промените, въведени от СИРИЗА и отнемането на бонуса за първата партия, който даваше възможност за стабилно самостоятелно управление.

По този повод лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис, на последния си предизборен митинг снощи в подножието на Акропола, коментира:

"Изправени сме пред безмилостни противници, който не са съгласни помежду си, но заедно залагат мината на пропорционалната система без бонус за първата партия. Един капан за анархия, която трябва да бъде зачеркната с гласа ни, преди да стане национална слабост и обща парализа. Гледам, г-н Ципрас сочи с пръст, а в същото време се провали както като правителство, така и като опозиция."

Ден по-рано, по време на основната си заключителна реч на историческия атински площад "Синтагма", известен с борбите за по-добра Гърция през изминалите години, лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас нападна опонента си Мицотакис, че от е част от статуквото и израсналите "със златна лъжичка".

"Не сме родени с убеждението, че тази държава е наша собственост. Не сме се родили принцове. Ние сме родени и пораснахме с убеждението, че държавата принадлежи само на народа и само него трябва да обслужва."

На кого ще доверят управлението на страната си гърците ще стане ясно малко след 19 часа в неделя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари