Най-малката участничка в ретро парада в Кубрат е от Русе

7

И тази година по повод Майските празници в община Кубрат традиционният парад на ретро автомобили се проведе при широк обществен интерес от стотици жители и гости на лудогорския град.

Участниците в Кубрат бяха 130 и от цялата страна, предава Агенция Фокус. Изданието на парада е шесто, като поред трябваше да е седмо, но поради по-рано наложените ограничения, заради коронавирусната пандемия, той се проведе за шести път на площад „Възраждане“ в лудогорския град. Парадът откри Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, който е и патрон на мероприятието.

Приветствия към жителите на лудогорския град и гостуващите участници от цялата страна бяха отправени от ръководството на Общината и инициаторите – Христо Антонов и Анушка Антонова. Организатори на събитието са Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“ и Община Кубрат.

На площада в родния град на Лили Иванова бяха изложени уникални модели от цялата страна, както и машини с много отличия от подобни форуми. След официалното откриване се състоя автомобилно дефиле по главните улици на града, като традиционно колоната бе поведена от най-старото возило, участвало на парадите в Кубрат не веднъж – Мерцедес от 1927 година. След двучасова пауза и оглед на ретро возилата на площада се проведе и церемонията по награждаване на собствениците и водачите на най-атрактивните коли и мотори.

Купи, награди и грамоти бяха връчени от Кмета на Община Кубрат Алкин Неби, неговите заместници Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, от председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, както и от председателя на автомобилния клуб в Кубрат Христо Антонов.

Купата на Кмета спечели Милен Дачев от град Кубрат с Москвич 21412, а специалната награда на кубратския градоначалник спечели Пежо 104 от 1982 г. на Андрей Андреев от Разград.

В категорията за произведени автомобили до 1945 г. първото място извоюва Пламен Пенчев от Разград с Пежо 402 от 1937 година. Автомобилът бе показан за първи път в Кубрат и предизвика интереса на всички любители на ретро возилата.

В категорията за произведени автомобили до 1965 г. първото място получи Кольо Тончев от Добрич с Трабант 600 от 1963 г. Второто място в категорията извоюва Форд Мустанг от 1965 година със собственик Иво Арангелов от Търговище, а третото място бе за силистренецът Румен Русев с Волга М21 от 1962 година.

В категорията за произведен автомобил до 1985 година първото място спечели Красимир Къров от Варна с Мерцедес W108 от 1967 година. Второто място отиде за участника Клиф от Великобритания, който извоюва почетното място с уникалния Линкълн Континентал от 1979 г. Автомобилът дефилира за първи път в Кубрат, а участникът сподели, че е силно впечатлен от организирания парад в град Кубрат. Третото място спечели Милен Дудев от Русе с автомобил Фолксваген 1300 от 1968 година.

Журито избра Мерцедес от 1927 година за най-атрактивен автомобил в VI-ото издание на ретро парада в Кубрат. Уникалната машина е печелила не веднъж най-престижните отличия от подобни форуми и е собственост на Валентин Василев от с. Николово, който е член на кубратския автомобилен ретро клуб.

За най-елегантен автомобил журито в състав: Кольо Тончев от Добрич, Александър Груев от Варна и Десислава Василева от Русе, избраха Шкода Октавия от 1963 година, собственост на Пламен Веселински от град Разград.

За най-автентичен и оригинален бе избран военният автомобил ДКВ-Автоюнион от 1946 година на Лютви Дахилов от с. Беловец, а Трабант 601 от 1987, собственост на Ангел Пеев от Варна, бе определен за най-добре тунингован автомобил в шестия ретро парад за автомобили в град Кубрат, украсен с герои от филмовата поредица „Ледена епоха“.

И тази година бяха отличени най-добрите мотоциклети. Като най-атрактивен бе избрана двуколесната машина Honda Gold wing от 1986 г., собственост на Стефан Николов от Исперих. Най-добре реставриран бе мотора Ява 250 от 1972 г. на Реджеб Баш от с. Севар. За най-автентичен бе определен мотоциклетът Балкан 250 от 1964 г. на Мирослав Стефанов от Тутракан. Специалната награда при мотоциклетите взе Ивайло Кадиев от Ветово с неговия ИЖ 56, а втората специална награда при моторите спечели Бирол Рахмилов от Кубрат със Симсон S51 от 1983 година. Специална награда при мотоциклетите спечели и Илиян Илиев от Рузе с Возход-1 от 1967 година. На събитието присъстваха и десетки любители на марката мотори Симсон от кубратския квартал Дряново, които бяха приветствани от всички любители на ретро возилата.

Още специални награди при автомобилите спечелиха участниците: Пламен Бешев от Русе с Мини Купър от 1989 г., Веселин Ковачев от Разград с Пежо 205 от 1988 г., Иван Василев от Казанлък с Волво 740 от 1985 г., Иван Енчев – Операта от Кубрат, който бе и най-възрастния участник на парада, с VW Golf Country от 1991 г., Божидар Хаджидимитров от Варна с ВАЗ 2105 от 1990 г., Петър Савов от Велико Търново, също с ВАЗ, но от модел 21011, Ива Иванова с Мерцедес от Русе Е300 от 1990 г. и Здравко Здравков от Варна с Ягуар от 1988 г.

Награди и отличия традиционно бяха връчени и на на-младите участници в ретро парада. Отличени бяха 14-годишния Кристиян Русев от Силистра, Аника Василева от с. Николово на 14 години, Владо Владов на 13 години от Русе и най-малката участничка, която е едва на 1 годинка Габриела Стоянова от Русе, която вече прохожда с колелата на ретро возилата.

Награди от Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“ бяха връчени лично и за представителите на Общината, начело с кмета Алкин Неби, който получи часовник с формата на сова – символ на мъдрост и решителност. Грамоти и символични участници за спомен получиха всички участници. Награди за участници в парада бяха връчени и от Ретро музея в град Варна.

По повод празничничното изложение и дефиле Кубрат поздрави жители и гости с прекрасна фолклорна и естрадна програма. На сцената в тихото градче се изявиха под съпровода на оркестър „Славяни“ талантливите певци от Детската музикална школа към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий - 1891“ в Кубрат с вокален педагог и ръководител Гинка Денчева, както и възпитаниците на г-жа Сийка Русева.

Пред присъстващите пяха талантливите певци Виктория Деганс, Марина Маринова, Доника Димитрова, Александра Овчарова, Павлина Неделева, Аксевер Рамадан, Илкнур Бейнур, Даная Драганова, Александър Евгениев, Венислава Георгиева, Йорданка Георгиева и други.

Специални благодарности към всички участници отправиха организаторите от Община град Кубрат и Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Смешници
    На първо място участник от Кубрат. Навремето с щерката ходехме на състезания по танци. В който град отидем, от него беше победителя. Смях, смях, смях
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари