Русенци грабнаха куп награди на парада на ретро автомобили в Кубрат

10
Над 110 ретро автомобили и мотоциклети участваха в изложението
Над 110 ретро автомобили и мотоциклети участваха в изложението Снимка: Община Кубрат

Над 110 ретро автомобили и мотоциклети, с около 40 повече от очакваното, изпълниха улиците на град Кубрат.

5-ото издание на традиционния Парад на ретро автомобили се проведе на площад „Възраждане“ в лудогорския град, където бяха подредени бляскавите возила и над 40 мотоциклети от страната и региона, съобщиха от община Кубрат.

Парадът бе възобновен след едногодишна пауза заради усложнената епидемична обстановка. Събитието откри Кметът на Община Кубрат Алкин Неби, който е и патрон на мероприятието. Приветствия към жителите на Кубрат и гостуващите участници от цялата страна бяха отправени от ръководството на Общината и организаторите – Христо Антонов и Анушка Антонова.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на изгубилите битката с СOVID-19, сред които бе бившият общински съветник и местен общественик в Кубрат Павлин Петров, както и дългогодишния приятел на кубратския ретро клуб Димитър Лазаров от град Бургас.

Организатори на събитието са Авто-мото ретро клуб „Хан Кубрат“ и Община Кубрат, според които лудогорският град е най-малкото градче в страната с подобен и бързо развиващ се клуб. На площада в родния град на Лили Иванова бяха изложени уникални модели от цялата страна, както и машини с много отличия от подобни форуми.

След официалното откриване се състоя автомобилно и моторно дефиле по главните улици на града. След кратка пауза на площада се проведе и церемонията по награждаване на собствениците и водачите на най-атрактивните коли и мотори.

Купи, награди и грамоти бяха връчени от председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, зам.-кметът Мирослав Йорданов, както и от председателя на автомобилния клуб в Кубрат Христо Антонов.

Купата на кубратския градоначалник спечели Йордан Гечев от гр. Павел баня. Той спечели кметската награда с автомобил Варшава от 1965 г.

В категорията за произведени автомобили до 1945 г. първото място извоюва безапелационно Валентин Василев от русенското село Николово, който спечели журито с прекрасен мерцедес от 1927 година.

В категорията за произведени автомобили до 1965 г. купата получи Сеслав Помпулски от Кюстендил с FIAT-500 от 1965 г. Купа спечели и Пенчо Пенчев с кабриолет на Фолксваген голф от 1984 г. в категорията за произведен автомобил до 1985 г.

Журито, с председател Александър Груев – директор на варненския Ретро музей и членовете Ангел Колчевски и Милен Дудев, избраха Трабант 1.1 за най-добре тунингован автомобил в петия ретро парад за автомобили в град Кубрат. Колата от 1990 г. е собственост на Вихрен Димитров от гр. Русе.

Наградата за най-добра автомобилна реплика отиде при Пламен Бешев и неговата Шкода от 1993 година, а специалната награда при автомобилите при Ангел Колчевски от Габрово.

И тази година бяха отличени най-добрите мотоциклети, а като най-атрактивен бе определен ретро мотоциклетът от 1967 г. на Илиян Илиев също от Русе, който спечели първото място с „Возход 1“.

„Mondial 125“ от 1956 пък бе определен за най-добре реставрираният мотоциклет, собственост на Иван Иванов, а двуколесното ретро бижу „Ява 559“ от 1972 бе определена за най-автентичният мотоциклет.

Специални награди в раздела за мотори спечелиха Стефан Николов с Honda Gold Wing от 1986 г. и Юлиян Димов с Аво спорт от 1958 г.

Специални награди за най-млади участници спечелиха Викторио Борисов от Кубрат, Славена Атанасова, Кристиян Русев от Силистра, Анелия Груева и др.

Призове за активно представили се клубове спечелиха представителите от Русе, Добрич и Кюстендил.

Награди получиха и домакините, и организаторите. Събитието завърши с много емоции и отлично настроение. Поздравителен концерт представи оркестър „Славяни“ и талантливите певци към читалището с ръководител Гинка Денчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари