Най-колоритните обръщения в България

10
Красотата на уличния жаргон
Красотата на уличния жаргон

„Кво стаа, брато?“ „Как си, копеле?“, „Мараба, шмиргел“, са само част от обръщенията, които може да чуете на улицата. В зависимост в кой град се намирате в България, ще ви посрещнат по различен начин. BIG5.BG събра едни от най-колоритните обръщения в родината ни. 

Освен кратките „бе“, „ве“ и „бре“, българите най-често си говорят на „брат“, „човек“ и техните словоформи. От изток на запад  „човешките“ обръщения постепенно преминават през братско-чешитска фаза и приключват като „копелета“. В Източна България определено хората използват повече странни обръщения спрямо тези в Западна България, като абсолютният шампион е Бургас, следван от Хасково и Варна, обясняват Биляна и Петър Събеви в своя блог, където разглеждат етимологията българския жаргон.

Има и любопитни словосъчетания с кодиран уличен смисъл. Когато положението е тежко, трудно може да чуете „леко баница“. Ако някой субект ви дразни и искате да го обидите, може спокойно да го наречете „леонска наденица“. Човек, който е толкова дебел, че чак е изпънат преминава в графата плондер, леонка, тулумба, памандура; селска коледа.

Досадниците може да ги попитате „Абе да не си пил газиран мензис от бесна лисица“. Това е риторичен въпрос към някой, който дрънка големи глупости. На глупавите хора съвсем спокойно може да им кажете „абен си като гински брус“. 

Ако ви нарекат „ти си баба Гуси“ – значи сексуалната ви ориентация е разкрита. Словосъчетанието се използва за нарицателно на истински швестер. Секс жаргонът на улицата изобилства от цветисти изрази. Вандалска свирка се нарича вид изпълнение на фелацио, при което половият партньор успява с едно движение на устата си да налапа вашия член и половината от задника ви. Думата за лоша хигиена на мъжкия полов орган е кабарясал - хванал сирене мъжки полов член, вследствие занижена хигиена.

Ако някой ви каже Цацаратурата, се сещайте за прокуратурата. Това е шеговито, насмешливо название на прокуратурата под ръководството на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, a.k.a. Голямата Цаца или просто Цацата.

Гостите, които се заседяват прекалено дълго и не разбират от намеци да си тръгват, може да ги подканите с „трън ти у петъ, х.й ти у гъзъ“, разяснява българския жаргонен речник.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари