Най-грандиозният обир в България: касиер задига 21 млн. евро

0
Най-грандиозният обир в България: касиер задига 21 млн. евро

46-годишния Петко Митевски бе задържан на 31 октомври 2011 г., почти година и половина след като управата на "Алфа банк" установява липсата на парите през май 2010 г., пише в. „Труд”.

От обвинителния акт, подписан от прокурор Евгени Стоянов, се разбира, че година преди тази проверка от ръководството на банката разпоредили друг одит. Тогава липси не били установени, въпреки че към този момент вече не била налична една солидна сума. Според обвинението в периода от 16 септември 2008 г. до 29 април 2009 г. Митевски еднократно изнесъл наведнъж $ 450 хил., 4,1 млн. евро и 2,1 млн. лева. "Изнесъл ги е от касата, без никой да забележи, като ги сложил в чанта", пише в обвинителния акт.

Първата проверка не открила липсващите наличности, тъй като Митевски представил на одиторите счетоводни записвания за фиктивно изпратени ценни пратки. Така доказал, че парите, които не са в касата, са "на път". Според прокурор Стоянов главният касиер се окуражил, че никой не разбрал за кражбата, и така още веднъж изнесъл чанта с още $ 200 000 и 1,7 евро. И месец по-късно изкарал още 3,45 млн. евро.

Ръководството в Гърция обаче разпоредило нова внезапна проверка. И на 11 май 2010 г. липсата лъснала. Митевски отново опитал да се оправдае, че парите са на път. Представил на одиторите три приемно-предавателни протокола, с които удостоверил, че милионите са предадени на коли инкасо от G4S Security. Протоколите обаче били с поредни номера, а според трансакциите документите били издадени през шест месеца. Освен това били парафирани от служители, които заявили, че не са се подписвали.

Когато проверяващите хванали недействителните касови баланси, Митевски признал, че дал парите на "негов близък приятел за довършване на строителен обект". Какъв е този обект и кой е близкият приятел, в обвинителния акт не е посочено.

Според запознати обаче пред проверяващите Митевски посочил името на гърка с български паспорт Петър Цабалас-Пепи Гърка. Обяснил, че чужденецът му казал, че първо ще вложи милионите като депозит в друга чуждестранна банка, за да си поделят лихвата от влога. Митевски очаквал да прибере около 400 000 евро. След това Пепи Гърка трябвало да върне парите обратно в Алфа банк.

Самопризнанията на Митевски нямат значение, тъй като 4 месеца по-късно, когато от банката подават сигнал в прокуратурата, той се отрича от тях. Те не са взети по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и на практика нямат доказателствена стойност. Самият Цабалас отрича да има нещо общо. Досега той неколкократно е призоваван да се яви в съда, но всеки път адвокатът му представя медицинско за внезапно заболяване.

Що се отнася до закъснелия с четири месеца сигнал от банката, предполага се, че причината са очакванията на ръководството Митевски някак да възстанови парите. В подкрепа на тази теза е и фактът, че касиерът не е уволнен след проверката, а 50 дни по-късно.

Любопитна подробност е също, че макар само той да имал ключ от трезора, не е можел да влезе вътре без помощта на управителката на централния офис Виолета Вучева, отбелязва "Труд". Единствено тя разполагала с личен код за отваряне, пише в обвинителния акт. А само с ключа и кода едновременно можело да се проникне в касата. Според прокуратурата Митевски спечелил доверието на управителката като дългогодишен служител и тя му предоставила личния си код. Така с кода и ключа Митевски всекидневно сам изброявал наличностите и без проблем изнасял парите.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари