Наемите в столицата са паднали с над 10% в пандемията

0
Жилища и търговски площи остават празни заради пандемията
Жилища и търговски площи остават празни заради пандемията Снимка: Investor Media Group

Жилища и търговски площи остават празни заради пандемията

С минимум 10% са паднали наемите в столицата и големите градове по време на пандемията. Причината е масово освобождаване на жилища заради загубата на работни места в най-засегнатите от корона-кризата икономически дейности,, както и все по-разрастващият се режим на работа от къщи.

"Много семейства бяха принудени да се върнат по родните си места, след като загубиха работа и доходи. Други, като ИТ специалисти, дошли да живеят в София за по-високи възнаграждения, вече може да работят от дома и също освобождават квартири. Много от недвижимите имоти около университетите в София, Пловдив и Варна също са останали празни, защото студентите учат дистанционно", обясни пред БНР Добромир Ганев, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти”.

Брокери посочват, че в отделни райони на София спадът на стойността на наемите надхвърля и 20%, например в кварталите "Люлин" и "Обеля". "За съжаление в България няма методология, по която да се изчисляват наемите и да се следи тяхното движение, но спадът е повсеместен", заяви Добромир Ганев.

Намаляла е драстично заетостта и на апартаментите за краткосрочни наеми с цел туризъм, които се отдават чрез платформи като booing и airbnb.

Агенциите за недвижими имоти отчитат и спад на наемите в офис сградите. Още преди пандемията предлагането на офис площи беше повече от търсенето, но сега този сегмент от пазара на недвижими имоти е поставен под още по-голям натиск. Над 70% от офис служителите в София продължават да работят дистанционно въпреки прогнозите на голяма част от компаниите ще започнат поетапно да връщат служителите си в офиса през пролетта на 2021 г., показва проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Бавното темпо на ваксинацията не позволява по-бързото връщане на служителите в нормалната им работна среда. Към края на 2020 г. незаетите офис площи в София са 284 148 кв. м, като за последното тримесечие делът им нараства от 11,4% до 13,6%, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

Заради няколкото локдауна има индикации, че мениджърските екипи на големите търговски центрове също договарят с наемателите си временни отстъпки. Много площи в моловете и по големите търговски улици се освободиха и това също влияе върху цената на наемите, но нивата не са известни, защото са търговска тайна, посочи Добромир Ганев от Националното сдружение „Недвижими имоти”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари