Над триста българи са доживели 100-годишен юбилей

1
Най-възрастният жител на България е на 108 години
Най-възрастният жител на България е на 108 години Видео: NOVA

Най-възрастният жител на България е на 108 години

На 108 години е най-възрастният жител на България, а доживелите вековен юбилей са повече от триста души. Статистиката показва, че броят на столетниците в градовете е по-голям, отколкото на тези, които живеят в селата.

За своя стотен рожден ден Младенка Влъчкова от Лом събра в ресторант близки и приятели. Наскоро изгубила зрението си и трудно чува. Дълги години живеела на село. Там градяла дом и семейство. „Аз ли какво съм работила? Мотиката, бабо, и лозе, и цветя, и царевица, слънчоглед и всичко“, казва жената, предава NOVA.

На 100 години не пропуска да си угажда, разказва столетницата. „Ракия си пия по някой път, но вино не мога”, казва баба Младенка. Радва се на син и снаха, внуци, правнуци и едно праправнуче.

Според последното преброяване през 2022 година в България живеят 337 мъже и жени на сто и над 100-годишна възраст. Столетниците в градовете са повече от столетниците в селата. В градовете живеят 245 души на 100 и повече години, а в селата живеят 92 души. Жените са повече столетници от мъжете. Жените са 250, а мъжете - 87“, споделя статистиката Лиляна Младенова, началник отдел „Статистически изследвания“- Монтана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари