Над 300 катаджии наказани заради камерите в патрулките

0
Камерите разкрили, че масово катаджиите са в непрекъснати нарушения
Камерите разкрили, че масово катаджиите са в непрекъснати нарушения

Пътните полицаи слагали шапките си върху устройствата, за да не ги снимат

Всеки десети катаджия в България е в нарушение, докато изпълнява служебните си задължения. Това показват проверките на МВР на видеонаблюдението, въведено тази година във всичките 120 патрулки на пътната полиция в страната, предаде Nbox.bg.

Камерите разкрили, че масово катаджиите са в непрекъснати нарушения. Записани са униформени да спят на дежурство, да си бъркат в носа или да се занимават с лични дела по време на работа. Видеозаписите показали, че пътните полицаи често не са на указаните маршрути, не са в патрулките, а монтираните GPS-и дали информация, че колите на катаджии се намират на места, доста различни от обявените от тях като координати.

Освен масовите нарушения по време на работа било засечено, че пътните полицаи опитват да хитруват – слагали шапките си върху камерите или пък с фенерчета на телефона ги заслепявали и разфокусирали, за да не работят по 3-4 часа. Други униформени пък паркирали патрулките странично от спрените за проверка автомобили, за да не може камерата, която е в предната част на колата, да ги снима какво правят.

От март досега заради видеозаписите в патрулките са наказани 217 катаджии с порицание за  лошо изпълнение на служебните си задължения, други 53-ма катаджии получили порицание за неизпълнение на служебните си задължения, а срещу още 50 униформени от пътна полиция текат процедури за наказания, научихме от Nbox.

Патрулките с видеокамерите имат специален стикер на капака си.

„Рекордьорите“ са от Шумен, където с порицание са наказани 30 катаджии след преглед на видеозаписите от работата.

Катаджиите са около 1800 души в цялата страна. 10 % от тях са засечени в нарушение, показват данните, с които разполага Nbox.
Причина за поставянето на камери във всичките 120 автомобила на пътна полиция стана клип с катаджията Сашо Тръпков от София, пуснат през ноември м.г. по медиите.  На него се вижда как той прибира рушвет от 20 лв., от трима шофьори. Тръпков бе уволнен и даден на съд за взимане на подкуп от 30 лв. Днес в Софийски градски съд тръгна делото срещу него.

Клипът възмути до дъно премиера Бойко Борисов. На 20 ноември 2014 г. на заседание на правителството той нареди на тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков всички коли на КАТ да бъдат снабдени с видеокамери, които да записват проверките на шофьорите. А самите катаджии да имат микрофони на реверите си.

Това стана реалност едва от март тази година, заради липса на пари.
„Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята: „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш. Буквално те рекетира е точната дума“, коментира ядосания Борисов тогава.

Източник: nbox.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари