Над 250 медици обсъждат новостите в хирургията на форум в Русе

3

Кметът и областният управител похвалиха шефа на "Медика" Кирил Панайотов

Повече от 250 участници от България и Европа участват във второто издание на симпозиума „Пролетни хирургични дни“.

Инициативата се организира от лечебни заведения „Медика“ и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Официалното откриване на форума се състоя днес в Гранд хотел „Рига“, а сред гостите бе и областният управител Анатоли Станев. „Радостен съм, че Русе отново е домакин на здравен форум от европейско ниво и за пореден път нашият град събира едни от най-добрите специалисти в сферата на хирургията. Нарастващият интерес към инициативата е доказателство за нейната необходимост, защото тя предоставя уникалната възможност за обмяна на опит и запознаване на участниците с най-новите практически разработки в тази област от медицината“, сподели Станев и благодари на организаторите в лицето на доц. Кирил Панайотов и академик Христо Белоев за неизчерпаемата енергия и високия професионализъм, съобщиха от Областна администрация - Русе.

Областният управител пожела успех на форума, който определи като своеобразен университет. „Вярвам, че освен придобиване на нови научни знания и практически умения успешно ще създадете колегиални отношения и приятелства“, каза още областният управител. „Тук съм, за да Ви уверя в личната си подкрепа и тази на ръководената от мен институция, защото считам, че именно съвременното и качествено здравеопазване трябва да бъде водещ държавен приоритет. Това обаче трудно би се случило без реформи, стимулиращи лекарите да останат тук, а не да изберат чужбина. Част от тях вече са факт, докато други предстоят да се случат“, допълни още той.

Сред гостите на форума беше и кметът Пенчо Милков, който определи форума като изключително важен, защото дава възможност за обмяна на опит. Той сподели, че доц. Панайотов успява да изгражда много нови неща, въпреки всички трудности и промени, като здравни и политически кризи. „На лечебни заведения „Медика“ разчитат много русенци, а и жители от други области на страната“, сподели Милков и удостои доц. Панайотов със символен знак на Общината.

Управителят на Университетска болница „Медика-Русе“ д-р Ивелин Йоцов пожела на всички участници успех и изрази увереност, че форумът ще се превърне в ежегоден. От своя страна управителят на лечебни заведения „Медика“ доц. д-р Кирил Панайотов, дм отчете, че броят на участници спрямо миналата година се е увеличил и във форума са се включили от всички университети в България, които са водещи в хирургията. Той пожела на участниците инициативата да е ползотворна и да си разменят знания, които да са в полза на пациентите.

Благодарност към доц. Панайотов бе изказана и от ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев“ академик Белоев. Той бе категоричен, че напълно подкрепя лечебни заведения „Медика“ и посочи като пример добрата съвместната работа с факултет „Обществено здраве и здравни грижи“. „Радостен съм, че форумът се разширява и в него са привлечени изявени специалисти от всички центрове, където има медицински университети. Това са светила, изявени и изтъкнати специалисти в тази област“, коментира още академик Белоев.

Във форума участват още ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Добромир Димитров, д.м., както и деканът на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас проф. д-р Христо Бозов. „Болница „Медика“ е партньор и на нашия университет в продължаващото медицинско образование и представлява изключително важен регионален център за развитие“, каза проф. Димитров. „С общите усилия на академичния състав и клиничните лекари имаме възможността да даваме все по-добри резултати в областта на българското здравеопазване“, допълни още той и сподели, че програма на форума е изключително актуална, съвременна и съдържателна. Не на последно място той изрази надежда, че участниците ще въведат поне част от показаните методики по време на форума в своята лична практика.

Темите от конференцията са изключително интересни и обхващат всички хирургични проблеми“, заяви проф. д-р Христо Бозов. „Болница „Медика“ подготвя много добре квалифицирани кадри и е водеща в региона“, посочи още той и отбеляза и ролята на Русенския университет при подготовката на кадри.

Според организатора на мероприятието проф. Огнян Хаджийски д.м.н. посочи, че организирането на подобен форум е изключително трудно и изисква сериозен финансов ресурс. За това той благодари на доц. Кирил Панайотов, който е спонсорирал изцяло инициативата, в която участват най-големите болници в София, Пловдив, Плевен, Варна и Бургас.

В научната програма са включени над 70 доклада на медици, специалисти по хирургия (обща, детска, съдова, пластично-възстановителна и естетична, лицево-челюстна и неврохирургия); ортопедия и травматология и урология. Темата „Хирургията днес, хирургията утре“ ще дискутират преподаватели от осем университета от страната и лекари от над 15 водещи родни клиники.

Акцент във второто издание на симпозиума е детската хирургия, като своите трудове ще представят двама видни специалисти от Милано, Италия – проф. д-р Джианантонио Манцони, директор на клиника по Детска урология, и доц. д-р Алфредо Берреттини. Участие във форума ще вземе и хирургът, ръководител на клиника по Детска хирургия към Детска болница „Мария Кюри“ и преподавател в Медицински университет „Карол Давила“ в Букурещ, Румъния – проф. д-р Себастиан Йонеску. В рамките на събитието лекции в областта на хирургията ще бъдат представени и пред близо 70 студенти от водещи университети в сферата на медицината и общественото здравеопазване.

Сред гостите на събитието беше и директорът на Регионалната здравна инспекция доц. д-р Александър Парашкевов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Стоян
    Банда мошеници и престъпница са се събрали там!От Кирил Панайотов до Йоцов,крадци и боклуци!
  • -1
    5
    Sanitary
    Най-изявените участници в този научен форум са изявеният учен по теакторна хирургия и колегата му по хирургични интервенции на месечните и годишните заплати.
  • 5
    4
    Medical
    250 медици обсъждат новости в хирургията, а няколко ахмаци на масата стоят и ги гледат и лапат мухи.
  • 8
    3
    запознат
    симпозиум на търгашите по източване на нзок
  • 5
    2
    Така е
    А защо не се казва нищо за държавната УМБАЛ Канев?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари