Експозицията „Любов, вино и традиции“ показва платната на 30 творци в малката художествена галерия

1

150-те картини можете да разгледате до 23 февруари

Любов, вино и традиции“ е обединяващата идея в първата за годината обща изложба на Дружеството на русенските художници. Експозицията е подредена в малката галерия на „Борисова“ 6 и може да бъде разгледана до 23-и февруари.

Сред първите, дошли да се запознаят с произведенията на изкуството и да разговарят с художниците, бяха областният управител Анатоли Станев и кметът Пенчо Милков. „Колкото и да е динамично ежедневието ни, с колкото и трудности да се сблъскваме, то всеки от нас има нужда от култура. Благодаря Ви за това, че допринасяте за културното развитие на региона“, каза Станев. Той пожела на художниците много творчески успехи и нестихващ ентусиазъм за пресъздаване на техните чувства и идеи. „Не спирайте да радвате русенци и гостите на града. Днешното събитие се наложи като едно от най-очакваните в първите месеци от годината“, допълни областният управител и декларира готовността си за още по-тясно сътрудничество с културните среди в региона. По време на събитието той съобщи, че екипа на администрацията работи по редица значими инициативи, които да допринесат за подобряване разпознаваемостта на областта като водеща туристическа дестинация особено в сферата на културата.

Най-вече искам да благодаря на Вас и членовете на дружеството за красотата и посланията, с които дарявате съгражданите ни, както и за емоциите, които пораждат у нас всяко от произведенията Ви“, каза от своя страна кметът Милков и поздрави председателя на Дружеството на художниците в крайдунавския град Николай Колев. „Благодаря за уважението към мен и колегите, оценявам го. Вярвам, че държавната и местната власт ще продължат да ни подкрепят“, сподели Колев и отбеляза, че особен акцент в настоящата изложба е поставен на родните традиции. „Изложбата представя и много пейзажи, изобразяващи старите български къщи, както и портрети на жени – най-вече лазарки и нестинарки. Трябва да обърнем внимание на нашето минало, което за съжаление напоследък е позабравено. Наша е отговорността да го възкресим“, каза още той.

Изложбата се реализира за шеста поредна година и е посветена на 14 февруари – денят, в който еклектично се преплитат стари земеделски вярвания и християнска култура, обединени в образа на Трифон Зарезан и изразени чрез символа на виното. Отзвук намира и едно своеобразно тържество на любовта, навлязло от католицизма.

Свои творби представят 30 автори. Повечето от картините са тематични и те не са показвани досега. Изложени са около 150 платна, като преобладава живописта. Акцент е поставен предимно върху натюрморта и фигуралните композиции, но на практика са застъпени и редица други жанрове. Сред методите, на които са заложили художниците, са сух и маслен пастел, акварел, темперни, маслени и акрилни бои.

Част от изложбата са и силно провокиращите ума авторски лампи на Александър Първанов. Те са направени от подръчни, предимно естествени материали. Така те идеално се вписват в цялостния интериор и атмосфера в галерията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Настоящето е следното:
    Любов, вино и традиции. Власт и любов. Любов без вино, през работно време. Любов, ама в изневяра. В изневяра, ама тихичък развод и заточение на село. И сега, като го гледам на снимките милия, хич не се усмихва. Любовта на любителя на екстремни спортове, като пара ШУТ и Зъм , му донесе ШУТ в ........и заточение на село с последната.......му ЛЮБОВ. Дано е щастлив с тази с Вазелина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари