МВР Русе с крути мерки за предстоящите избори

0
350 служители ще бдят в изборните секции
350 служители ще бдят в изборните секции

Областната дирекция на МВР в Русе е създала организация за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на региона преди, по време и след приключване на изборите за Народно събрание на Република България на 26 март 2017 година.

Със заповед на директора на ОДМВР Русе е създаден Оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите за Народно събрание. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.

Около 350 служители от ОДМВР Русе, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Русе, Жандармерия и Гранична полиция са ангажирани със сигурността на местата за гласуване и мероприятията, свързани с вота. Те ще осъществяват и охраната на над 320 стационарни и мобилни избирателни секции във всички населени места в областта.

Полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението са извършили охранителни обследвания на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. На изборните комисии са предоставени указания за охрана и пожарна безопасност в избирателните секции.

Създадена е организация за пилотиране и охрана с полицейски сили при транспортиране на бюлетините.

Външната охрана на местата за гласуване и изборните книжа ще бъде поета от служителите на МВР на 25 март 2017 г., след запечатването на изборните секции в 18:00 ч. и ще продължи до приключване на гласуването и предаване на протоколите в Районната избирателна комисия на 26 март 2017 г.

Напомняме, че в изборния ден служителите ще следят в местата за гласуване да не влизат лица, които носят оръжие или предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние. Няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багаж. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор.

По решение на СИК, председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.

Полицията ще съблюдава и за стриктното спазване на изборното законодателство.

Създадена е организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи да имат възможност да упражнят правото си на глас. Гражданите могат да подават искания за издаване на удостоверения в звената на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Русе в дните от 21 до 25 март 2017 г. от 08:30 ч. до 17:00 ч., а на 26 март 2017 г. от 08:30 до 19:00 часа.

За повече информация: /Prescentar/Novini/news170317+documenti+izbori.htm

Напомняме още, че в МВР е открита линия за приемане на сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес. На тел. 982 2232, факс 982 56 46 и e-mail: [email protected] ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари