МВнР е разрешило руските ракетни комплекси С400 да минат през България

0
Министерството обясни, че първо е получило молба от Русия за полета, след което е влязло в контакт със Сърбия
Министерството обясни, че първо е получило молба от Русия за полета, след което е влязло в контакт със Сърбия

Руски военно-транспортни самолети са доставяли оръжия в Сърбия, прелитайки над България, потвърдиха от Министерството на външните работи в сряда, след като бившият военен министър Тодор Тагарев каза, че руски самолет е преминал над България с ракетни комплекси С400.

От МВнР съобщиха, че полетът е бил в "съответствие с приложимото за случая българско законодателство“.

Министерството обясни, че първо е получило молба от Русия за полета, след което е влязло в контакт със Сърбия и е потвърдило крайния потребител на товара и целта, за която ще бъде използван. След това МВнР е съгласувало руското искане с военното министерство и Министерството на транспорта, които са го одобрили.

"МВнР предоставя исканото дипломатическо разрешение за реализация на заявеното прелитане при условие, че полетите ще се реализират при стриктно спазване на правилата и процедурите за извършване на полети във въздушното пространство на България", съобщиха от външно министерство.

Днес в министерството е получено уведомление от руска страна, че са извършени и обратните полети през българското въздушно пространство към Русия.

Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Русия след незаконната анексия на Крим през 2014 г. Освен търговия с оръжия, то предвижда забрана за износ на стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели.

Казусът с прелитането на самолета идва на фона на дипломатическото напрежение между София и Москва, след като българските власти обвиниха руски дипломат в шпионаж и поискаха той да напусне страната. Руската федерация от своя страна подготвя ответни мерки.

Информацията за руския полет бе обявена от бившия военен министър Тодор Тагарев в интервю за предаването на Веселин Дремджиев. Още миналата седмица агенция Aсошиейтед прес пусна информация, че ракетите вероятно са били превозени до Сърбия с полет над България.

Българското външно министерство обаче не реагира.

Тагарев каза, че руски самолет Ан-124 със зенитни ракети С-400 е прелетял над България, за да участват във военното учение "Славянски щит 2019 г.“ в Сърбия.

Тогава Атлантическия съвет, част от който е и Тагарев, предупреди, че "ако Москва остави системата си за противовъздушна и противоракетна отбрана С-400 в Сърбия, ще създаде в сърцето на Балканите обширна зона (радиус до 400 км), в която достъпът на военновъздушни сили на НАТО ще бъде силно затруднен в случай на криза".

"Значителна част от въздушното пространство над Западна България, вкл. и това над София, ще бъде в обсега на ракетите. Това е противно на интересите ни като съюзник в НАТО. Такива зони Русия вече има в Прибалтика (около Калининград) и Черно море (около Крим), а също и в Сирия", посочиха от Атлантическия съвет.

Сръбският премиер Александър Вучич коментира обаче, че Сърбия иска да придобие и ракетна система С-400, но не може да си я позволи, освен ако "руснаците я оставят" на сръбска територия и затова ракетите ще бъдат върнати след края на учението.

Тагарев припомни в предаването на Дремджиев, че през 1999 година премиерът Иван Костов е спрял превозването на руски войски към Прищина, а през 2015 година България не е дала въздушен коридор "за това, което те наричат хуманитарна помощ за Сирия". Тогава МВнР е казало, че ще се съгласи, ако самолетите кацнат и бъдат проверени на българско летище и в крайна сметка те не прелитат над България.

Той обясни, че няма изискване решението да бъде съгласувано с НАТО.

Това лято Румъния, която също е членка на НАТО, отказа да пропусне руски бронетранспортьори към Сърбия. След това Русия ги превози през Унгария, но полетът е бил обявен не като военен, а като граждански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари