Мустафа Карадайъ: Задават се шестите ненужни парламентарни избори

0
Виждаме как самите политици, вместо да преодоляват кризите, ги задълбочават и създават и нови кризи
Виждаме как самите политици, вместо да преодоляват кризите, ги задълбочават и създават и нови кризи

Виждаме как самите политици, вместо да преодоляват кризите, ги задълбочават и създават и нови кризи

Задават се шестите ненужни избори за две години. Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти на форума "ЕС среща Балканите", организиран в София от лидера на европейските либерали Илхан Кючюк. В откриването на престижната международна конференция се включи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, специален гост е еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей. Карадайъ поздрави организаторите и специално съпрезидента на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Попитан защо смята, че вървим към шести ненужни избори, Карадайъ заяви: "Ако си задаваме този въпрос, ние трябва да добавим и следващия въпрос - кой до каква степен носи отговорност за създалата се ситуация в България“.

Дълго време си позволявахме лукса да гледаме рушене на демокрация и държавност в България. Бяхме свидетели на война между институциите, коментира Карадайъ. И посочи, че по време на Ковид-пандемията се е получила някаква форма на политическа консолидация за излизане от кризата.

След Ковид-кризата трябваше да си възстановим икономиката. Но вместо да продължим тази консолидация, ние си позволихме точно обратното - да разпилеем цялата енергия и за 2 години 5 пъти да ходим на избори, каза лидерът на ДПС. Той обясни, че към последствията от Ковид-кризата, като икономическа, социална и здравна криза, се добави и политическата.

Войната в съседство, агресията на Русия към Украйна, доведе до допълнителни кризи. И в момента ние наблюдаваме политици, които вместо да се ангажират с преодоляването на кризите и решаването на проблемите на хората и на държавата, с поведението си по-скоро водят до допълнителни, нови кризи. От вчера ние сме в ситуацията, в която България няма вече и еврокомисар. Няма да правя коментар, само го маркирам, заяви Мустафа Карадайъ.

В момента сме свидетели как една от институциите, които трябва да вдъхват доверие и надежда за справедливост, е във вътрешни борби и интриги, замерване с компромати. Това означава, че тези компромати не са подготвени от вчера или днес. Някой е подготвил във времето компромати, живял е с намерението да създава криза в институцията, криза в системата, коментира Карадайъ.

Ние като политици трябва да намерим онази доза на съгласие поне да стабилизираме институциите в тази кризисна ситуация. Иначе е безотговорно, категоричен бе лидерът на ДПС.

И продължи: "Какво ще направим, ако отидем на шести поредни ненужни избори? Кое ще се промени? Структурата на Народното събрание ще бъде сходна на тази на предишните пет. Защото българският народ е мъдър. След 12 години еднолично управление българския народ пет пъти ни казва: „Няма да овластим никого еднопартийно, еднолично да управлява страната, гласът е от нас, ние гласуваме за вас, произвеждаме сходна структура на НС. Ваше е задължението да отидете в НС с разум, отговорност и в диалог да намерите формулата за преодоляване на политическата криза".

Без това няма да се преодоляват останалите кризи, категоричен бе той.

На въпроса дали ще сработи предложената от ГЕРБ формула за експертното правителство с мандат една година Мустафа Карадайъ отговори: "Беше се стигнало до една ситуация за участие на различни експерти. Аз досега не си позволявах да правя коментари и анализи. Но явно днес е дошло времето малко да направим анализи.".

Нужни са отговорни хора в политиката. Първата политическа сила носи най-голямата отговорност за преодоляване на политическата криза. Това е ГЕРБ. Но какво наблюдаваме на политическия терен? Вторите казват "на нас ни се полага властта и вие сте длъжни нас да ни имплантирате по някакъв начин във властта". "Възраждане" пък казват “избори, докато "Възраждане" имаме самостоятелно мнозинство, да си направим самостоятелно правителство, няма да подкрепяме никого“. Което означава, че и вторите няма да бъдат подкрепени от "Възраждане". Пък и самите втори не искат "Възраждане", анализира ситуацията Мустафа Карадайъ.

От друга страна за втория мандат вторите казват "ние няма да правим нищо с ГЕРБ" и понякога включват ДПС, понякога не го включват. Досега не сме реагирали, но явно днес е денят, продължи Карадайъ.

И обясни, че чисто аритметически народните представители на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са над 140 и не могат да бъдат игнорирани.

Е, тогава тези умни и красиви, които дойдоха отнякъде, каква им е формулата? Те сами искат да бъдат имплантирани във властта, без народът да ги е овластил. Народът е гласувал за тях, дал им е определена тежест и определена отговорност за решаване на проблемите, каза Карадайъ.

Призовавам за много голяма отговорност всички политици и всички партии. Първо да дефинират понятието политика. Второ да погледнат в Конституцията каква е отговорността на народните представители. Трето да застанат пред огледалото и пред своята съвест дали са искрени в онова, което са говорили пред българските граждани и са обещавали. Четвърто - да попипат своите избиратели, ако ги знаят, какво искат. Защото аз вече оставам с впечатлението, че никой от тях не се интересува какво искат българските граждани, българските избиратели, както и от какво има нужда държавата, призова Мустафа Карадайъ.

Тревожна е ситуацията. В нея е нужно ние като политици да сме на висотата на мъдростта на българските граждани, които произвеждат точно онова, което е нужно на България, заяви още лидерът на ДПС.

От 2016 години ние призоваваме за нормалност в политиката, за възстановяване на демокрацията и държавността, за диалог между институциите, за диалог между управляващи и опозиция, между партиите, между управляващи и гражданите. Диалогът липсва. Днес вече нещата изглеждат много по-тревожни на фона на всички наслоени кризи, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

И обобщи: "Към днешна дата самите политици, вместо да преодоляват кризите, ги задълбочават и създават и нови кризи!".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Значи
    едни избори са трохи в бюджета , сравнено с това което крадете, така че избори до дупка , докато се изметат всички крадци и мошеници
  • 4
    3
    Копейкин
    Браво момчета, явно сме най-богатата държава, правим поредни избори струващи стотици милиони и постигащи един и същи резултат. Дерзайте, продължавайте, на 1001-вите избори ние от ВГЪЗРЪЖДАНЕ имаме шанса да станем първа политическа сила, и какво грабене ще бъде тогава. Не ми стигат вече партийните субсидии, трябва ми по-голям палат, подобен на идола ми Путлер. За целта ми трябва цялата власт. А бедния народ, където изнемогва - нали знает, аз като доктор по история ще припомня древната римска сентанция - "Да го духат бедните". И без никакви пасти, защото този който препоръчва бедните да ядят пасти го обезглавяват.
  • 9
    2
    Аллаха ли ви издиша?
    Как така НЕНУЖНИ? Нещо се притеснявате ли? Искате да ни вкарате във война с Русия? Искате повече грабеж? На нас пък пó ни харесват нови избори, и ... вас да ви няма там!
  • 14
    1
    На мозе дъ бъди!
    Нужни са, нужни! Че ни писна €врогейци, американци, чифути и резняци да ни управляват! Тия лайна, дето ги риете, падат върху вашите гърбове, а от това „Възраждане“, България и българите печелят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари