Мусала Софт: Офисът ни в Русе започва да отеснява

4
Елена Маринова: Русе е част от стратегията ни за растеж
Елена Маринова: Русе е част от стратегията ни за растеж

Интервю с Елена Маринова, Президент на Мусала Софт за Dunavmost.com

Елена Маринова е Президент на Мусала Софт, водеща българска компания в сферата на софтуерните услуги.

В своята обществена дейност Елена Маринова участва в проекти, свързани с разпознаването на България като международно призната ИТ дестинация и е активно ангажирана с дейности, посветени на стимулиране и подпомагане развитието на българския бизнес климат, ИТ образование, наука и иновации, предприемачество.

Какво е мнението ви за софтуерната индустрия в Русе?

Елена Маринова: В Русе има няколкостотин софтуерни специалисти – от неопитни до професионалисти с многогодишен опит. Знанията и уменията им не отстъпват на колегите им където и да е другаде в България с две основни разлики – много по-малко са като количество сравнено със София и по тази причина като цяло нямат опит в мащабни международни проекти.

Какви продукти разработва Мусала Софт и кои са вашите клиенти?

Елена Маринова: Мусала Софт е в бизнеса със софтуерни услуги с висока добавена стойност. Работим за големи мултинационални компании, определящи бъдещето в техните сектори – ИТ, финанси, телеком, интернет на нещата, автомобилна индустрия са сферите, в които имаме най-голяма концентрация на експертиза. Хората ни в Русе са част от екипите ни, разработващи софтуер за Perkin Elmer (благодарение на присъединяването към нас на русенската „Върбанов Софт“ преди малко повече от година), Generali, Deutsche Telekom, MTel, Comerzbank и други.

Колко хора работят за Мусала Софт в офиса в Русе и изпитвате ли трудности при намирането на подготвени кадри в региона?

Елена Маринова: Скоро ще имаме 20 души в офиса в Русе. Разбира се, както навсякъде в България и по света, не е лесно да бъдат намерени достатъчно висококвалифицирани специалисти. В момента в Мусала Софт сме 500+, а целта ни до 2020 г. е да станем компания от 1000 души. Русе е част от стратегията ни за растеж. Целта ни е да изградим локация, която да може както да се включва в екипите ни на другите места, така и да изпълнява самостоятелно проекти. Също, с разрастването на операцията ни в Русе ще можем да правим все повече обучения специално за колегите тук – вътрешнофирмени и отворени, както и да разширим стажантската си програма.

Кои са програмните езици, с които работите и от какви специалисти изпитвате най-голяма нужда? Какви специалисти ще бъдат търсени за разширяване на екипа на Мусала Софт в Русе? 

Елена Маринова: При този мащаб на компанията, естествено спектъра на технологиите е доста широк. В Русе имаме добре изградено ядро на .Net екип, в момента формираме Java практика и QA (осигуряване на качеството). Това са и най-търсените ни позиции: http://www.musala.com/job/experienced-java-developer/, http://www.musala.com/job/experienced-quality-assurance-engineer/.

Какви са условията на работа и каква е средната работна заплата в русенския офис на Мусала Софт?

Елена МариноваОфисът ни в Русе, който започва да отеснява вече, се намира в сърцето на града. Стремим се да предоставяме на всички места сходни условия и Русе не прави изключение – допълнително здравно осигуряване, безплатни храни и напитки в офиса, обучения (2018 включихме и курсове по немски език към технологичните и обученията по „меки“ умения), екипни сбирки, специални програми за пазаруване с отстъпки от нашите партньори и много други; но най-вече държим на позитивната работна среда, здравословна конкуренция, споделяне на знания, активно учене като част от работния процес, личностно и кариерно развитие.

Относно нивата на заплатите – при нас те са в едни и съши рамки за Русе, Бургас и София. Единствената „дискриминация“, която правим е по способности, потенциал и принос към проектите на компанията.

Г-жо Маринова, какви са наблюденията Ви за образованието в Русе? Произвежда ли Русенския университет подготвени кадри за софтуерни специалисти? 

Елена Маринова: Фактът, че почти всички наши колеги в Русе са завършили Русенския университет говори сам за себе си. Така че благодарни сме на Ректора професор Христо Белоев и целия екип на университета, който подготвя бъдещите софтуерни специалисти. От друга страна – има какво да се желае както от фундаменталната подготовка (нивото като цяло спада в масовото училищно образование), така и в практическата – за нея се включваме и ние с гост лекции, отворени обучения, годишната ни мусаленска конференция, която гостува всяка година със специално издание в Русе – през 2018 г. планираме да бъде в края на април – началото на май, съвсем скоро ще обявим точната дата и темите.

Имате ли някакво партньорство с Математическа гимназия "Баба Тонка" и мислите ли за токова в бъдеще време?

Елена Маринова: Математическата гимназия в Русе е една от добрите в България. Както като математическа подготовка, така и като активност на децата в посока програмиране. Едно от многото доказателства е Виктор Кожухаров от ПМГ "Баба Тонка", който е носител на бронзов медал от младежката европейска олимпиада по програмиране - eJOI, проведена за първи път в  България през септември 2017 г. – Мусала Софт е един от инициаторите на това международно състезание. Говорейки за състезания, ученици от ПМГ „Баба Тонка“ участват в състезанието по програмиране на Мусала Софт http://codeIT.bg – неговият финал е под патронажа на Президента на България и тази година ще бъде на 4-ти юни; гостуваме на гимназията и като част от програмата ни за популяризиране на ИТ сектора в българските училища. Като цяло в Русе има все повече смислени инициативи, които подкрепяме – например Startup Factory и HackRuse.

Правите ли курсове за обучение на нови програмисти или разчитате изцяло на вече подготвени кадри?

Елена Маринова: В нашата индустрия като че ли няма скоро да има такова нещо като „изцяло подготвени кадри“. Всичко се променя толкова бързо, че е невъзможно дори да останеш на едно място без да учиш непрекъснато, а ние сме непрекъснато на гребена на вълната. Късметлии сме, че клиентите ни са компании, които правят технологични и бизнес пробиви, а много често работим за техните иновативни отдели, което ни дава възможност да учим и създаваме бъдещето днес. Инвестираме във вътрешни обучения – буквално всеки ден имаме някакъв тренинг в компанията, имаме разработени обучителни пакети, които непрекъснато обновяваме – през тази година ни предстои мащабно разширяване. Имаме и обучения насочени навън - програма за допълнителна квалификация, семинари, гост лекции и много други.

Какви са плановете Ви за развитие на компанията в Русе?

Елена Маринова: Този месец (март 2018 г.) офисът ни в Русе става на 3 години – на фона на 18, които навършва Мусала Софт на 1 април, може и да изглеждат малко, но всъщност за това време успяхме да създадем чудесен екип, да затвърдим и развием партньорства с ИТ общността в Русе и да се включим активно в нейния живот. Можем само да си пожелаем не само нашият офис в Русе, но и цялата ИТ индустрия тук да расте поне с темповете на Мусала Софт – 25% годишен ръст на приходите и удвояване на служителите до 2020 г. А всички, които искат да разберат повече за възможностите за работа и развитие в този прекрасен град, могат да пишат на [email protected] обръщайки се към Андреа от нашия екип „Човешки ресурси“.

Елена Маринова е член на серия неправителствени и бизнес организации, сред които:

Член на Европейски парламент на предприятията (ЕПП); Член на Борда на Алумни Сдружение на Стопански Факултет, Софийски Университет, http://www.febalumni.org; Член на управителен съвет на фондация „Еврика“ www.evrika.org; Член на Консултативен научен съвет по информационни и комуникационни науки и технологии към УС на БАН, www.bas.bg; Член на комисията "Джон Атанасов" към Президента на Република България www.president.bg/cat37/Nagrada-Jonh-Atanasov/; Члена на „Реформ Юнион Клуб“ www.reformunionclub.com; Ментор в „Заедно в час“ www.zaednovchas.bg; Ментор във фондовете за рискови инвестиции "Eleven" www.eleven.bg и “Launchub” www.launchub.com/; Представител на Мусала Софт и вицепрезидент (2005 г. -2009 г.) на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) www.basscom.org; Представител на Мусала Софт и член на Управителния съвет (2011 г. – текущо) на БАИТwww.bait.bg; Представител на Мусала Софт в БТПП, www.bcci.bg; Представител на Мусала Софт в КРИБ, www.ceibg.bg; Представител на Мусала Софт в AmCham www.amcham.bg.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари