Мостът на Колю Фичето край Бяла става културен атракцион

17
С близо 9 милиона лева мостът ще бъде реставриран, ще бъдат построени музей и заведение
С близо 9 милиона лева мостът ще бъде реставриран, ще бъдат построени музей и заведение

Предстои реконструкция на моста над река Янтра до град Бяла по проект „Консервация и реставрация на моста на Колю Фичето над река Янтра при гр. Бяла“ на стойност 8 624 680 лв.

Предметът обхваща консервация и реставрация на запазени части от съоръжението. Обектът е разположен в северната част на гр. Бяла, над р. Янтра, като се обхваща и частично зоната при двата бряга около моста, както и връзка с път I-5 от Републиканска пътна мрежа.

Съоръжението е изградено в периода 1865-1867 г. от дряновския майстор Колю Фичето. След многократни наводнения, преминаване на тежки съвременни превозни средства и недостатъчни грижи, съоръжението вече дълго време е в незавидно състояние.

Обектът е недвижима ценност на културното наследство с национално значение, фигуриращ под номер 4 в списъка на недвижимите културни ценности с национално значение на територията на област Русе на Министерство на културата. Същият е обявен за паметник на културата, като архитектурно-художествен вид, с протокол № 3 от 10.04.2000 на Национален съвет за опазване на паметниците на културата (НСОПК) към Министерство на културата.

След експонирането на очакваните съществуващи в насипа опори в Зона 3, същите да се експонират и консервират. С цел завършване архитектурния образ на сводовата конструкция се предвижда същите сводове да бъдат визуално възстановени с новодобавени метални арки стъпващи върху оригиналните опори. Около експонираните запазени автентични части ще се изградят алеи.

Северно от възстановената част на моста, извън санитарната зона съгласно визата за проектиране, над Зона 3 се предвижда изграждането на нова сграда, в която ще бъдат разположени музей за моста и цялостното творчество на Колю Фичето, както и заведение за отдих.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари